Отидете към основна версия

1 071 32

Заплашиха с отстраняване от църквата руски свещеник, отказал да се моли за победа във войната

  • алексий умински-
  • война-
  • украйна-
  • русиа-
  • свещеник-
  • химическо оръжие

Русия е извършила 626 химически атаки в Украйна от началото на инвазията си в Украйна

Снимка: hristianstvo.bg

Виден либерален свещеник е заплашен от отстраняване от Руската православна църква заради отказ да чете молитва с молба Бог да изведе Русия до победа над Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В присъда, публикувана днес, църковен съд се е произнесъл че Алексий Умински трябва да бъде "отстранен от свещенослужение" за нарушаване свещеническата клетва. Решението е изпратено на одобрение на главата на Руската църква патриарх Кирил, силен поддържник на президента Владимир Путин.

Наказанието на Умински показва как църквата потиска несъгласието в редиците си, като в същото време подкрепя Путин и неговата „специална военна операция" в Украйна, която започна преди близо две години.

Според църковния съд Умински е нарушил клетвата си, отказвайки да чете "Молитва за Светата Рус" – архаично име на Русия, която Кирил е направил задължителна част от църковните служби.

„Ето, тези, които искат да се сражават, са вдигнали оръжие срещу Светата Рус, надявайки се да разделят и унищожат нейния единен народ“, се казва в молитвата, прочетена за първи път от Кирил на 25 септември 2022 г., седем месеца след нахлуването на Русия в Украйна.

„Стани, Боже, да помогнеш на Твоя народ и дай ни победа чрез Твоята мощ", са казва още в молитвата.

Десетки руски православни свещеници са наказани за оспорване на линията на църквата по отношение на войната – например като четат молитви за мир вместо за победа, казват “Християни срещу войната” – онлайн група, документирала отделните случаи.

Умински беше най-известната жертва досега. Той е служил в продължение на 30 години като главен свещеник в църквата “Животворна Света Троица” в Москва. Той беше внезапно уволнен този месец, точно преди руската Коледа, стъпка, която проправи пътя към днешната присъда.

Свещеник Умински беше известен с работата си в хоспис за умиращи деца и възрастни, а през 2022 г. ръководи църковната служба на погребението на бившия съветски президент Михаил Горбачов.

В интервю, дадено през ноември, Умински каза, че езикът на войната и „специалната военна операция“ са „несъвместими“ с църковната литургия.

Той насърчи вярващите да търсят свещеници, които „се молят повече за мир, отколкото за победа и осъзнават, че всяка победа е винаги пирова победа в тези войни... В съвременните войни всяка победа почти винаги е равнозначна на самоунищожение."

Ксения Лученко, експерт по Руската православна църква в Европейския съвет за външни отношения, каза, че присъдата срещу Умински е несъстоятелна, защото молитвата, която той беше обвинен, че е отказал да чете, не е била обсъдена и одобрена от Светия Синод като най-висш орган на църквата.

Лученко каза, че неговото наказание е „доказателство, че патриарх Кирил е узурпирал властта в Руската православна църква и нарушава нейните уставни документи“.

Умински не е коментирал публично уволнението си.

Църковният съд обяви, че решението за отстраняването му е взето в негово отсъствие, след като той не се явил, въпреки че е бил викан три пъти.

Общо 11 627 православни вярващи са подписали отворено писмо в подкрепа на Умински, откакто беше отстранен като свещеник на църквата “Света Троица” и заменен от Андрей Ткачов – гласовит застъпник на войната.

Инициаторите казаха, че случилото се с Умински им е причинило голяма болка, а хиляди хора ще бъдат лишени от духовна подкрепа.

„Това е голяма трагедия за много вярващи, за деца, които са настанени в хосписа, за стотици затворници и хиляди бездомници."

Междувременно украинските въоръжени сили съобщиха, че Русия е извършила 626 химически атаки в Украйна от началото на мащабната война, според публикация на командването във Фейсбук, цитирана от Укринформ и БТА.

"Силите за отбрана са регистрирали 626 случая на използване от Руската федерация на боеприпаси, снабдени с отровни химикали. От тях 51 случая са регистрирани само през януари тази година", се казва в поста.

Всеки ден се регистрират до десет случая на използване на химикали.

Най-често противникът използва гранати, като например К-51 и РГР, които се хвърлят от дронове. Използват се обаче и самоделни взривни устройства, снабдени с дразнещи вещества. Регистриран е и артилерийски обстрел със снаряди, съдържащи опасни химически вещества.

На 14 декември 2023 г. Украйна регистрира използването на нов тип специални газови гранати РГ-ВО, съдържащи химическото вещество CS (хлорбензалмалонодинитрил - бел. ред.).

Около 36 случая на използване на опасни химически вещества са документирани и изпратени за разследване в рамките на наказателно производство от групи за радиационно, химическо и биологическо разузнаване от военните части на Командването на силите за поддръжка и Службата за сигурност на Украйна.

Според Института за изследване на войната 810-а пехотна бригада на руския Черноморски флот е потвърдила, че умишлено използва химически оръжия срещу украинските сили в явно нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, по която Русия е страна, отбелязва Укринформ.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания