Отидете към основна версия

2 439 64

Камерън: Твърдението на хутите, че всичко е заради Израел и Газа, е глупост

  • дейвид камерън-
  • великобритания-
  • йемен-
  • хути

Ударите срещу тях бяха необходими, заяви британският външен министър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ударите срещу хутите в Йемен бяха "необходими" и изпратиха "недвусмислено послание" към тях, пише британският министър на външните работи Дейвид Камерън в коментар за вестник "Сънди телеграф", цитиран от БНР.

Британският външен министър описва военните ударите като "пропорционални и законни", като изтъква, че Кралските военновъздушни сили са действали "по специфичен начин, за да избегнат цивилни жертви". Изданието припомня, че десетки обекти бяха атакувани в Йемен като отмъщение на подкрепяните от Иран бунтовници, които вече месеци наред нападат кораби в Червено море.

Американските военни съобщиха, че са поразили 60 цели на близо 30 места, използвайки повече от 150 прецизни боеприпаси. Самите хути съобщиха за 73 американски и британски удари, при които са убити петима войници.

"Твърдението на хутите, че всичко това става заради Израел и Газа, е глупост. Те атакуват кораби от страни от цял свят, насочващи се към дестинации по целия свят", пише лорд Камерън. Външният министър смята, че съвместните британско-американски действия са допринесли до известна степен за намаляване на възможностите на хутите да предприемат нападения. Камерън изтъква, че съюзниците винаги ще защитават свободата на корабоплаването и което е изключително важно, "ще бъдат готови да подкрепят думите с действия".

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: