Отидете към основна версия

883 14

Вашингтон: Ангажиментът на САЩ към Тайван е непоклатим

  • тайван-
  • уилям лай-
  • китай-
  • цай ингвен

Уилям Лай от управляващата в Тайпе Демократическа прогресивна партия спечели президентските избори в събота, както се очакваше и ще встъпи в длъжност на 20 май

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати очакват приемственост в отношенията между Тайван и САЩ при новото тайванско правителство, а ангажиментът на САЩ към острова е непоклатим, заяви днес бивш високопоставен американски служител пред президентката на Тайван Цай Ингвен, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Уилям Лай от управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия (ДПП) спечели президентските избори в събота, както се очакваше и ще встъпи в длъжност на 20 май.

В знак на подкрепа за правителството високопоставен служител на американското правителство заяви миналата седмица, че президентът Джо Байдън планира да изпрати неофициална делегация до острова, за който Китай претендира, че е негова територия. Правителството на Тайван отхвърля исканията на Пекин.

Администрацията на Байдън се опасява, че изборите, преходът и новото правителство ще доведат до ескалация на напрежението с Пекин, който оказва военен и икономически натиск върху Тайван, за да отстоява претенциите си за суверенитет. При срещата си с Цай в президентската канцелария бившият съветник по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли заяви, че е там, за да предаде поздравленията на американския народ за изборите.

"Тайванската демокрация е блестящ пример за света", заяви Хадли в коментар, публикуван от канцеларията на Цай.

"За нас е чест, че имаме възможността да се срещнем с вас днес, за да потвърдим отново, че американският ангажимент към Тайван е непоклатим, принципен и надпартиен и че Съединените щати подкрепят своите приятели", добави той. Хадли заяви, че очаква с нетърпение да се срещне с Лай и други политически лидери. "Очакваме приемственост в отношенията между Тайван и САЩ при новото правителство и общи усилия за запазване на мира и стабилността в пролива."

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.

Свързани новини