Отидете към основна версия

2 293 23

Техеран потвърди: Ние ударихме терористите в Пакистан

  • иран-
  • хосейн амир абдолахиан-
  • пакистан-
  • аятолах али хаменей

Външният министър Хосейн Амир Абдолахиан е първият ирански официален представител, който потвърждава операцията, при която според пакистанските власти са загинали две деца

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан потвърди днес, че страната му е извършила въздушен удар в Пакистан, насочен срещу "иранска терористична групировка", а не срещу пакистански цивилни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Наша единствена цел бяха ирански терористи на пакистанска територия", заяви министърът на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, ден след като извършеният от Иран удар беше осъден от Исламабад.

Абдолахиан е първият ирански официален представител, който потвърждава операцията, при която според пакистанските власти са загинали две деца.

"Нито един цивилен от приятелската и братска страна Пакистан не е бил мишена на иранските ракети и дронове. Цел е била група, нарекла себе си "Джаиш ал Адъл" ("Армия на справедливостта" на арабски език - бел. ред.), и която е иранска терористична групировка", подчерта Абдолахиан.

"Тази групировка е намерила убежище на определени места в провинция Белуджистан" в Западен Пакистан, която граничи с Иран, добави той. Тя "е извършила множество операции в Иран, по-специално тази в полицейския участък Раск", при която през декември бяха убити 11 ирански полицаи.

Абдолахиан подчерта, че този въпрос е бил обсъждан "многократно с пакистански официални лица".

"Уважаваме суверенитета и териториалната цялост на Пакистан", но "не приемаме заплахи за националната ни сигурност и нямаме никакви резерви или колебания, когато става въпрос за националните ни интереси", каза той.

Министърът не коментира решението на Исламабад да привика ирански дипломат в Пакистан, за да протестира срещу "неоправданото нарушаване на въздушното му пространство", и да отзове посланика си в Техеран.

Няколко часа преди удара служебният премиер на Пакистан, Анвар ул Хак Какар, се срещна с Абдохалиан в рамките на форума в Давос.

По-рано вчера Иран изстреля също ракети по мишени, които определи като "шпионски" централи и "терористични" обекти в Сирия и в автономния район Иракски Кюрдистан в Ирак.

По този повод иранският външен министър каза днес, че Техеран е споделил разузнавателни данни с Ирак за, по думите му, дейността на израелската разузнавателна служба "Мосад" в Иракски Кюрдистан, посочва Ройтерс. Иран съобщи по-рано, че неговият Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е атакувал израелски "шпионски щаб" в иракския град Ербил. Ирак по-късно отрече да е имало подобен "шпионски щаб" на негова територия.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: