Last news in Fakti

19 Януари, 2024 19:35 1 467 10

След ракетните атаки! Пакистан и Иран се помириха

  • пакистан-
  • иран-
  • ракети-
  • джалил абас джилани-
  • хосейн амир абдолахиан

Размяната на огън въз основа на принципа "око за око" повиши тревогата от разширяване на нестабилността в региона, коментира АП

След ракетните атаки! Пакистан и Иран се помириха - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пакистан и Иран се споразумяха да възстановят дипломатическите си отношения, след като тази седмица Исламабад и Техеран си размениха въздушни удари по бази на въоръжени групировки, действащи на територии на двете страни, предаде БТА.

Решението за възобновяване на работата на дипломатическите мисии бе взето след телефонен разговор между пакистанския и иранския външен министър.

Във вторник Иран атакува цели в Пакистан, за които съобщи, че са бази на радикалната групировка "Джаиш ал Адъл", припомня АП. На следващия ден Пакистан експулсира иранския посланик заради "грубо нарушение на суверенитета на страната", като същевременно отзова и посланика си в Техеран.

Вчера последваха пакистански въздушни удари по територията на Иран, насочени срещу сепаратистки бойци от етноса белуджи.

Размяната на огън въз основа на принципа "око за око" повиши тревогата от разширяване на нестабилността в региона, коментира АП.

Канцеларията на пакистанския външен министър Джалил Абас Джилани съобщи, че днес той е разговарял по телефона с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан. "Външният министър Джилани изрази готовността на Пакистан да работи с Иран по всички въпроси в духа на взаимно доверие и сътрудничество", се посочва в изявлението на дипломатическото ведомство. "Подчертахме необходимостта от по-тясно сътрудничество по въпросите, касаещи сигурността", пише още в текста.

"Суверенитетът и териториалната цялост на Пакистан са от голям интерес за нас и двустранното ни сътрудничество е от основно значение за неутрализирането и унищожаването на терористични лагери на пакистанска територия", се казва в изявление на пресцентъра на иранското външно министерство.

По-рано през деня Джилани се чу по телефона с турския си колега Хакан Фидан и му каза, че "Пакистан няма никакъв интерес или желание за ескалация".

Същевременно тази вечер пакистанският служебен премиер Ануар ул Хак Какар свика Комисията за национална сигурност, като на заседанието присъстваха ръководителите на всички военни служби, съобщи за Ройтерс източник от кабинета на министър-председателя.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова двете страни да проявят максимална сдържаност. САЩ също отправиха апел за сдържаност, въпреки че президентът Джо Байдън заяви, че сблъсъците показват, че Иран не е харесван в региона.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    12 3 Отговор
    Иран направи ракетен тест за да покаже на Израел че радиусът им покрива цялата територия.

    Коментиран от #7, #10

  • 2 турист

    3 5 Отговор
    След седмица-две...ще се сдавят отново. И двете държави са ...мани, мани...Пари да ми дават не стъпвам там.

    Коментиран от #3

  • 3 Урюрвкос

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "турист":

    поинтересувай се къде се намира най луксозния и пет пъти по голям молл от най големия в Щатите
  • 4 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    има 12 кина и търговска площ 200 квадратни километра а реално застроената е 317 кв.км
  • 5 Киро

    7 1 Отговор
    Голяма мъка за краварите ,но Браво на дипломатите от двете страни МИР!!

    Коментиран от #6

  • 6 в днешно време

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    и колкото да не ми се вярва САЩ ,искат да разпалят голяма война някъде, след която да пламне целият свят. За сега плана не им се получава, но ще направят нещо подобно като взривяването на кулите близнаци ....

    Коментиран от #8

  • 7 Хи Хи Хи

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    ..и моментално получи един пакистански токмак между очите.. моллите много на сериозно се взеха , ма пакитата ич не се майтапят..ше ги сдавят както доберман дави малко коте..
  • 8 Ех този САЩ бе

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "в днешно време":

    Все едно ви е бръкнал в гза. Постоянно все нещо той прави и ви е виновен. Сигурно и че не сте се изсрли сутринта? Момента, секунда. Ето държавите, които Съветски съюз/Русия е нападнала.
    Естония 1918
    Латвия 1918
    Литва 1918
    Финландия 1918
    Полша 1918
    Монголия 1921
    Грузия 1924
    Китай 1929
    Сомалия, Етиопия, Афганистан, Азербайджан, Япония, Унгария, Украйна, И да, И България :). Преди копейковцитре да сложат минусче,че не ги кефир коментарът и истината, но не могат и две логически свързани и граматически правилно построени изречение да вържат, може да проверите фактите. Най-миролюбивата страна, защитник на православието и славяните. Всяка държава си има интересите. Това е играта на големите риби и най-накрая поне един път България да е на правилната страна в историята. Излез от Москва/ Санкт Петербург/Сочи/ Владивосток и се наслади на мизерия. Държава с такава територия и ресурси, средният руснак е по-беден от среден българин. Икономическо джудже. Айде чакаме -ите :))

    Коментиран от #9

  • 9 Питащ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ех този САЩ бе":

    Я дай сега тия,дето американците са нападнали
  • 10 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Дано израел не тества ядрените си оръжия срещу аятулласите!