Отидете към основна версия

4 060 39

Шведски изтребители в украинската бойна авиация? В Стокхолм са в пълна готовност

  • украйна-
  • швеция-
  • изтребител-
  • нато-
  • ф-16-
  • грипен

От кабинета на Володимир Зеленски съобщиха, че прехвърлянето на шведските Gripen в Украйна трябва да бъде съгласувано с други страни, както и с доставката на F-16

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция не изключва възможността да предостави на Украйна самолети Gripen, но приемането на съответното решение е свързано с присъединяването на кралството към НАТО, предава РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на шведския външен министър Тобиас Билстрьом.

По думите му, когато шведският премиер Улф Кристерсон е бил запитан за възможното прехвърляне на самолети Gripen в Украйна, той ясно е заявил: "не изключваме нищо“.

Билстрьом обаче отбеляза също, че подобни решения зависят и от това кога Швеция ще се присъедини към НАТО.

"Трябва да създадем съответстваща комисия, защото трябва да мислим и за сигурността на Швеция. Но, отново, не изключваме нищо", повтори ръководителят на шведската дипломация.

Швеция подаде молба за членство в НАТО миналата година. За да стане страна част от Алианса, нейната кандидатура трябва да бъде ратифицирана от всички страни членки.

В отговор на исканията на Анкара Стокхолм затегна законите си за борба с тероризма. В края на ноември шведското външно министерство заяви, че Турция ще одобри молбата "през следващите седмици“.

На 26 декември комисията по външни работи на турския парламент окончателно одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Последната дума има Общото събрание на турското Велико народно събрание (парламент).

На 1 януари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че Швеция ще стане част от Алианса до юли 2024 г.

Изтребители Gripen

Saab JAS 39 Gripen е многоцелеви изтребител от четвърто поколение, проектиран с мисъл за многофункционалност. Формално той принадлежи към класа изтребители, но всъщност е многоцелеви самолет, способен да изпълнява различни задачи.

В края на май шведското правителство разреши на украински пилоти да преминат обучение на изтребителя JAS 39 Gripen. Те ще могат да се обучават на симулатори и да правят тестови полети.

От кабинета на украинския президент съобщиха, че прехвърлянето на шведските Gripen в Украйна трябва да бъде съгласувано с други страни, както и с доставката на F-16.

По-рано шведският премиер Улф Кристерсон заяви, че страната се нуждае от самолети за собствената си отбрана, тъй като кандидатурата на страната за членство в Алианса все още не е приключила. Той обаче не изключи в бъдеще прехвърлянето на бойни самолети в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: