Отидете към основна версия

2 290 77

Латвия заплаши руски граждани: Уредете миграционния си статут или ви очаква експулсиране

  • латвия-
  • русия-
  • експулсиране-
  • нато-
  • европейски съюз

В балтийската държава, която е член на Европейския съюз и НАТО, руското малцинство съставлява около 25% от 1,9 милиона жители на страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 1000 руски граждани, живеещи в Латвия, бяха задължени да уредят миграционния си статут до две седмици или да напуснат страната доброволно, а в противен случай ще бъдат експулсирани, заяви ръководителката на миграционната служба на Латвия, цитирана от БТА.

Мария Розе направи изявлението си днес по латвийската телевизия, а руските граждани са получили писмо по този въпрос. Латвия промени миграционния си закон през есента на 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна.

За да продължат да живеят законно в Латвия, руските граждани трябва да кандидатстват за получаване на статут за постоянно пребиваване и да докажат, че имат познания по латвийски език. Хората, които не представят доказателства за познанията си по езика преди изтичането на срока и не са изпълнили законовите изисквания, трябва да напуснат страната, гласи новият закон.

Решението към момента засяга 985 души, но до април броят им може да стане 2500 души. Ако хората, за които това се отнася, не отговорят, гранични служители ще бъдат изпратени до адреса, последно отбелязан като място на пребиваване, и ще проверят дали човекът е там, каза Розе. Ако там няма никого, ще се счита, че човекът е напуснал страната. На всички останали ще бъде наредено да напуснат Латвия.

Латвия граничи с Русия на изток. В балтийската държава, която е член на Европейския съюз и НАТО, руското малцинство съставлява около 25% от 1,9 милиона жители на страната. Това са предимно хора, мигрирали по време на съветската епоха, и техните потомци.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: