Отидете към основна версия

19 Януари, 2024 22:09, обновена 19 Януари, 2024 22:09 3 719 43

Първият дипломат на ЕС: Израел създаде "Хамас"!

  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • западен бряг-
  • фатах-
  • палестина

Да, "Хамас" беше финансиран от правителството на Израел в опит да се отслаби Палестинската автономна власт, оглавявана от "Фатах", каза Жозеп Борел по време на реч в университета във Валядолид

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза днес, че Израел е финансирал създаването на ислямисткото движение "Хамас" в опит да отслаби по-умерената Палестинската автономна власт и така да не допусне създаването на независима палестинска държава. Той също така повтори тезата си, че е необходимо да бъде създадена палестинска държава и ако се наложи, международната общност трябва да наложи това на Израел, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

"Да, (движението) "Хамас" бе финансирано от правителството на Израел в опит да се отслаби Палестинската автономна власт, оглавявана от "Фатах", заяви Борел в реч в Университета на Валядолид, където на церемония бе удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза". Той не даде повече подробности по въпроса.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли твърденията на свои вътрешнополитически опоненти и на някои международни медии, че в продължение на години правителството му на практика е подпомагало "Хамас", включително като е позволявало на Катар да изпраща средства в ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Борел повтори тезата си, че е необходимо да бъде създадена независима палестинска държава и ако се наложи, международната общност трябва да наложи това на Израел. Мирното решение на конфликта е възможно само чрез съвместното съществуване на две държави, подчерта той.

Едва вчера израелският премиер се обяви против създаването на палестинска държава, отбелязва ДПА.

Ръководителят на европейската дипломация обаче призова "арабския свят, Европа, САЩ и цялата Организация на обединените нации" да признаят създаването на палестинска държава, дори при съпротива от страна на Израел.

Израелци и палестинци вече не са способни на компромис. Страните в конфликта "вече са твърде ядосани една на друга, за да могат да постигнат споразумение сами", аргументира се Борел.

Най-новата войната в региона избухна с нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 души, а приблизително 240 бяха отведени като заложници в ивицата Газа. От началото на военната операция, която Израел предприе в отговор на атаката, в крайбрежната палестинска територия са загинали близо 25 хиляди палестинци според данни на контролираните от ислямисткото движение местни власти, които не са проверени по независим път.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 46 гласа.

Свързани новини