Отидете към основна версия

1 501 37

ЕС работи по план за военна помощ от 20 милиарда евро за Киев

  • европейски съюз-
  • украйна-
  • помощ-
  • план

Очаква се крайното решение да отнеме седмици - основна пречка е, че планът трябва да бъде одобрен от всички членки на съюза

Европейският съюз е разработил план, според който европейските страни могат да предоставят на властите в Киев военна подкрепа на стойност над 20 милиарда евро през следващите четири години, съобщава вестник в неделя Wall Street Journal, като се позовава на проектодокумент.

„Като се има предвид зависимостта на Украйна от външна подкрепа, изборът, който страните от ЕС и нейните партньори ще направят през предстоящия период, или ще позволи на Украйна да постигне решителен напредък, или сериозно ще подкопае способността ѝ да се съпротивлява“, цитира извадка от документа изданието.

Новото предложение включва създаването на фонд, който ще използва 6,5 милиарда евро от Европейския фонд за мир, създаден през 2022 г.; освен това от 2024 до 2027 г. ще бъдат кредитирани 5 милиарда евро. Нов фонд ще компенсира разходите на страните от ЕС за предоставяне на военна помощ на властите в Киев, включително закупуване на боеприпаси, дронове и оборудване за противовъздушна отбрана. Останалата част от фонда ще покрие разходите за програми за бойна подготовка на украинските войски. Инициативата предвижда компенсации до 7,5 милиарда евро за страните от ЕС тази година.

Обсъждането на нов план за помощ за Украйна, според изданието, ще започне през следващите дни и вероятно ще стане една от темите за обсъждане на срещата на върха на ЕС на 1 февруари. Въпреки това, посочва изданието, ще отнеме няколко седмици, за да се вземе решение за новия план. Основната пречка за изпълнението на плана, отбелязва вестникът, ще бъде необходимостта от единодушното му одобрение от всички страни в ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 25 гласа.

Свързани новини