Отидете към основна версия

5 365 127

САЩ разполагат ядрени оръжия на Острова за първи път от 15 години

  • великобритания-
  • нато-
  • сащ-
  • ядрено оръжие

Това става на фона на нарастваща заплаха от Русия

САЩ планират да разположат ядрени оръжия в Обединеното кралство за първи път от 15 години на фона на нарастваща заплаха от Русия, пише Гардиън, цитирайки Телеграф.

Според предложенията бойни глави, три пъти по-силни от бомбата на Хирошима, ще бъдат разположени в базата на Кралските военновъздушни сили Lakenheath в Съфолк, .

Преди време САЩ доставиха ядрени ракети в същата база и ги премахнаха през 2008 г., след като заплахата от Студената война от Москва намаля. Документи на Пентагона, разгледани от вестника, разкриват договори за обществени поръчки за ново съоръжение във въздушната база.

Говорител на Министерството на отбраната каза: “Остава дългогодишната политика на Обединеното кралство и НАТО нито да потвърждават, нито да отричат наличието на ядрени оръжия на дадено място.”

Наскоро се появиха призиви от висши фигури от двете страни на Атлантическия океан Обединеното кралство да бъде подготвено в случай на потенциална война между силите на НАТО и Русия. По-рано тази седмица генерал Патрик Сандърс, напускащият поста началник на британската армия, каза, че нейните редици от 74 000 души трябва да бъдат подсилени от най-малко 45 000 резервисти и граждани, за да бъдат по-добре подготвени за възможен конфликт.

Даунинг Стрийт изключи всякакво преминаване към наборна военна служба, заявявайки, че армейската служба ще остане доброволна.

Карлос Дел Торо, министърът на флота на САЩ, призова Обединеното кралство да “преоцени” размера на нейните въоръжени сили предвид “заплахите, които съществуват днес”.

Даунинг стрийт защити разходите на правителството на Обединеното кралство за отбрана, като каза, че Великобритания е била „предпочитан партньор“ на Вашингтон в своите удари срещу бунтовниците хуси в Червено море поради нейната “военна сила”.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: