Отидете към основна версия

1 093 14

Токио обвини Москва и Пхенян, че влошават ситуацията с ядреното разоръжаване

  • япония-
  • кндр-
  • русия-
  • ядрени оръжия

Япония ще продължи да полага усилия за създаване на безядрен свят, заяви премиерът Кишида

Японският премиер Фумио Кишида заяви в реч пред долната камара на парламента, че Русия и КНДР са виновни за влошаващата се ситуация с ядреното разоръжаване в света, предаде ТАСС.

„Ситуацията около ядреното разоръжаване става все по-сериозна поради ядрената заплаха от Русия и развитието на севернокорейските ядрени и ракетни технологии“, твърди той.

Кишида увери, че Япония ще продължи да полага усилия за създаване на безядрен свят. Според ръководителя на правителството концепцията, наречена „Планът за действие от Хирошима“, представена през 2022 г., може да бъде взета като основа в случая. Той подчерта важността на неизползването на ядрени оръжия. Концепцията съдържа изискване държавите, притежаващи ядрени оръжия, да разкриват информация за състоянието на производството на ядрени материали.

Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки бяха извършени от Съединените щати в самия край на Втората световна война с официално декларираната цел да се ускори капитулацията на Япония. Те станаха единствените примери в историята на човечеството за бойно използване на ядрени оръжия. По време на бомбената експлозия в Хирошима, според различни оценки, са загинали от 70 000 до 100 000 души, в Нагасаки - 70 000. Общият брой на жертвите, включително тези, които впоследствие са починали от лъчева болест, рак и други заболявания, надхвърля 500 хиляди

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: