Отидете към основна версия

1 742 24

Япония обвини Русия за влошаването на двустранните отношения

  • япония-
  • русия-
  • курилски острови

Москва едностранно обявила, че не възнамерява да продължи преговорите за мирен договор

Японското правителство смята изявленията на Москва за отговорността на Токио за влошаването на двустранните отношения поради антируските санкции за несправедливи и неприемливи и обвинява руската страна за тази ситуация. Това изявление направи японският главен секретар на кабинета Йошимаса Хаяши на редовна пресконференция, цитиран от ТАСС.

"Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., а през март 2022 г. Руската федерация едностранно обяви, че не възнамерява да продължи преговорите за мирен договор с Япония поради японските санкции. Смятаме, че цялата тази ситуация се е развила единствено поради действията на Русия. Опитите да се прехвърли вината върху Япония са изключително несправедливи и напълно неприемливи“, смята той.

Японският премиер Фумио Кишида в реч в парламента на 30 януари заяви, че Токио остава ангажиран с разрешаването на териториалния въпрос и сключването на мирен договор с Москва, но в същото време възнамерява да продължи политиката на антируските санкции и подкрепа на Украйна.

Москва и Токио водят преговори от средата на 20-ти век за разработване на мирно споразумение след Втората световна война. Основната пречка за това остават разногласията относно правата върху южната част на Курилските острови. След края на войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва собствеността върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови. В същото време руското външно министерство многократно е подчертавало, че суверенитетът на Русия над тези територии, за които има подходяща международна правна рамка, не подлежи на съмнение.

След началото на специалната военна операция на Руската федерация в Украйна, Япония въведе няколко пакета антируски санкции. В тази връзка руското външно министерство съобщи, че Москва спира преговорите с Токио за мирно споразумение. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че Русия няма никакви териториални спорове с други страни, включително Япония.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: