Отидете към основна версия

1 955 25

В Украинския парламент беше внесен законът за мобилизация

  • украйна-
  • украински парламент-
  • внесен закон-
  • мобилизация-
  • върховна рада

Вечерта на 30 януари кабинетът на министрите представи актуализирана версия на законопроекта за мобилизация във Върховната рада

Снимка: Shutterstock

Предложеният законопроект с цел засилване на мобилизацията е внесен за разглеждане в украинския парламент. Той предлага задържане на общите правила за предоставяне на отсрочки по време на мобилизация, но в същото време включва някои нови елементи, пише News.bg.

Както става ясно от текста на законопроекта, публикуван на уебсайта на Върховната рада, отсрочка от мобилизация вече ще има за:

- граждани, които са служили на военна служба по време на законовия режим на военно положение и са били освободени от служба поради края на военната си служба, по-специално тези, които са служили 36 месеца (продължителността на отсрочката ще бъде определена от щаба на Върховния главнокомандващ -главен);

- граждани, освободени от военна служба след завръщане от плен;

- наборници, освободени от служба по време на военно положение (отлагането е валидно за шест месеца);

- кандидати за професионално (професионално), професионално предвисше и висше образование, обучаващи се в редовна или двойна форма на обучение, както и тези, които получават ниво на образование, което е по-високо от полученото преди това, без да се взема предвид специалността (стажанти, докторанти).

В същото време отлагането остава за следните категории граждани:

- лица с увреждания и обявени за негодни за служба по заключение на ВЛК;

- военнослужещи, които имат три или повече деца на издръжка (при липса на задължения за издръжка);

- военнослужещи, които сами отглеждат дете;

- военнослужещи, които отглеждат болно дете;

- осиновители и настойници със сираци на издръжка;

- тези, които постоянно се грижат за болна жена (съпруг), дете, както и техните родители или друг близък роднина;

- научни и научно-педагогически работници на институции за висше и професионално предвисше образование, научни институции;

- военнослужещи, чиито близки са загинали или изчезнали при отблъскване на руската агресия, считано от 2014 г.

Вечерта на 30 януари кабинетът на министрите представи актуализирана версия на законопроекта за мобилизация във Върховната рада. Той е разработен, като се вземат предвид всички основни недостатъци, за които предишната версия беше критикувана.

Сред най-важните разпоредби на закона е, че правата на укриващите се ще се ограничават само по съдебен ред. В предишната версия на законопроекта такива правомощия бяха дадени на ръководителите на TCC, което възмути юристите.

Законопроектът ще позволи на Киев да призове повече хора в армията предвид продължаващата близо две години война с Русия. Проектопредложенията включваха онлайн призовки и редица строги санкции за тези, които нарушават закона за мобилизацията.

Но се наложи документът да бъде преработен.

Законопроектът беше внесен от правителството след консултации с военни и веднага се сблъска с критики от обществеността и политиците. Законодатели и анализатори предупредиха, че някои от разпоредбите му нарушават Конституцията и крият корупционни рискове.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: