Отидете към основна версия

4 008 42

Владимир Путин е бесен! Москва подгони руснаците в чужбина, които критикуват войната в Украйна

  • алла пугачова-
  • максим галкин-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Депутатите в Москва също приеха в сряда закон, позволяващ конфискация на имущество, принадлежащо на хора, които дискредитират руската армия, като критикуват войната в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според двама души, запознати с въпроса, Външното министерство в Москва е наредило на дипломатите си да преследват руски артисти и известни личности, които се изказват срещу Путин и в подкрепа на Украйна, от така наречените "приятелски" страни, които са избегнали да вземат страна по отношение на войната, пише Bloomberg.

Членовете на Би-2, рок група, известна с противопоставянето си на войната, бяха в центъра на дипломатическа разправия в Тайланд тази седмица, след като бяха задържани за нарушаване на имиграционните правила по време на два концерта на курортния остров Пукет.

Москва е поискала руските граждани от седемчленната група да бъдат депортирани обратно в страната, което предизвика опасения сред групите за защита на правата на човека, че те рискуват да бъдат арестувани и преследвани. Петима от групата имат руски паспорти, но тъй като четирима от членовете имат израелско гражданство, а единият е и австралийски гражданин, тайландските власти в крайна сметка предпочетоха да ги изпратят в Израел след намесата на външното министерство на Йерусалим.

"Радвам се, че чрез усърдната дипломатическа работа успяхме да освободим израелските граждани, които бяха арестувани в Тайланд, заедно с техните колеги от бандата, които имат чуждо гражданство", заяви израелският външен министър Израел Кац.

Приблизително 1 милион руснаци са напуснали страната след инвазията на Путин в Украйна през февруари 2022 г., най-голямото напускане на страната след разпадането на Съветския съюз. Русия напуснаха редица артисти, писатели, музиканти, които изразиха опозиция срещу войната, и нарастващ брой хора, които руските власти заклеймиха като "чуждестранни агенти", оставяйки ги уязвими за съдебно преследване.

"Основният страх на властите сега е, че хората, живеещи в чужбина, предават своето послание на руската публика", заявява Екатерина Шулман, политолог от Берлин, коятое обявена за "чуждестранен агент" малко след като Русия нахлу в Украйна. "Те искат да ги накарат да млъкнат."

Депутатите в Москва също приеха в сряда (31 януари) закон, позволяващ конфискация на имущество, принадлежащо на хора, които "дискредитират" руската армия, като критикуват войната в Украйна.

"Абсолютното мнозинство подкрепя необходимостта от наказване на предателите, които от чужбина изливат мръсотия върху нашата страна, войници и офицери", коментира Вячеслав Володин, съюзник на Путин, който е председател на Държавната Дума.

Правителството също планира да задължи руските граждани, живеещи в чужбина, да се регистрират в консулските служби до средата на 2025 г.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по-рано обвини "Би-2" в спонсориране на тероризма, като публично подкрепят Украйна. Проправителственият депутат Андрей Луговой, за когото разследване в Обединеното кралство установи, че е отровил руския шпионин дисидент Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г., отиде по-далеч.

"Нека момчетата се подготвят: скоро ще свирят и пеят на лъжици и на метални чинии, ще танцуват степ пред съкилийниците си", пише той в Telegram.

Максим Галкин, комик и съпруг на Алла Пугачова, който сега живее в Израел, заявява, че му е забранено да влезе на индонезийския остров Бали за планирано шоу, въпреки че е получил работна виза два дни по-рано.

Галкин, чиито представления в Тайланд наскоро са били отменени от собствениците на залите, заяви в Instagram, че паспортните служители в Бали са му показали писмо от руското правителство с искане Индонезия да не го допуска в страната.

"Забавно е, че руската държава губи времето и усилията на толкова много хора за това, като биха могли да направят нещо по-добро за родината от маниакалното преследване на несъгласни с тях артисти в чужбина", смята той.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания