Отидете към основна версия

1 128 67

Руските атаки срещу украински градове доказват, че Москва не иска мир, заяви ЕС

  • руски атаки-
  • европейски съюз-
  • москва-
  • украйна-
  • атаки-
  • украински градове

Освен това ЕС изрази безпокойството си от ситуацията на украинските територии

Снимка: БГНЕС

Продължаващите руски атаки срещу инфраструктурата в цяла Украйна не само представляват военно престъпление, но и служат като доказателство за липсата на ангажимент от страна на Москва за постигане на мир. Това бе заявено в изявление относно руската агресия срещу Украйна, направено от мисията на Европейския съюз по време на заседанието на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), както съобщи кореспондент на Укринформ.

"Преднамерените и целенасочени атаки срещу граждани и цивилни обекти представляват военно престъпление и всички отговорни лица трябва и ще бъдат подведени под отговорност. Постоянството на тези атаки, засилването им и увеличаващия се брой жертви са ясни признаци за пълната липса на ангажираност от страна на Кремъл към постигането на мир, както и за незачитането му на международното право, което е в основата на реда, основан на правила", заявиха дипломатите от Евросъюза, осъждайки руските удари по украинска цивилна инфраструктура.

Освен това ЕС изрази безпокойството си от ситуацията на украинските територии, които са временно и незаконно окупирани от Русия. Обстановката там "продължава да се влошава с приближаването на края на втората година от началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна".

ЕС също така призова Москва "незабавно да прекрати систематичното малтретиране на украински военнопленници и цивилни заложници във временно и незаконно окупираните територия на Украйна, както и в Русия".

Европейските дипломати обърнаха внимание и на факта, че в началото на тази година Русия е направила законодателни промени, "които отново разпалват страховете ни за съдбата на близо 20 000 украински деца, депортирани от домовете им".

"Указът на президента Путин от 4 януари, с който се дава възможност за предоставяне на руско гражданство на сираци и деца, лишени от родителски грижи, показва намерението на Русия да узакони тяхното депортиране или принудително прехвърляне ", пише в изявлението.

ЕС увери, че ще продължи да "подкрепя Украйна и нейния смел и издръжлив народ толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Украйна с право да се защити от бруталната агресивна война на Русия и да спечели справедливия и траен мир, който заслужава".

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: