Отидете към основна версия

1 271 15

Камерън: Иран ще бъде държан отговорен за действията на неговите подставени лица в Близкия изток

  • дейвид камерън-
  • великобритания-
  • министър-
  • сащ-
  • иран

Напълно разбира желанието на Америка да отвърне на ударите по нейните части в региона, заяви британският външен министър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че "Иран ще бъде държан отговорен за действията на неговите подставени лица в Близкия изток", като допълни, че напълно разбира желанието на Америка да отвърне на ударите по нейните части в региона, предаде БНР.

В интервю за журналиста на "Сънди таймс", който придружи Дейвид Камерън по време на неговата трета обиколка в Близкия изток, откакто пое поста през ноември, британският дипломат номер едно казва: "Трябва да изпратим възможно най-ясния сигнал на Иран, че това, което прави чрез своите пълномощници, е неприемливо". Той допълва, че се е срещнал с иранския си колега и е провел много сериозен разговор, в който е заявил, че Техеран не може да бяга от отговорността за извършеното от подкрепяните от него групировки. "Разбира се, можете да твърдите, че те имат известна степен на независимост, но вие сте ги създали, вие сте ги подкрепили, вие сте ги финансирали, вие сте им предоставили оръжия и, в крайна сметка, ще бъдете отговорни за това, което правят", продължава Дейвид Камерън.

"Сънди таймс" посочва, че миналата седмица Великобритания е наложила санкции на ирански служители, за които обяви, че са замесени в заплахи за убийство на журналисти на британска земя, както и на други, за които се смята, че са част от международни престъпни групировки, свързани с Иран.

Вестникът пише още, че по време на посещение по израелско-ливанската граница Камерън е заявил, че Великобритания предлага план за намаляване на напрежението там, където "Хизбула" и израелските сили си разменят огън почти всекидневно през последните четири месеца. Планът включва обучение на ливански граничен полк с по-широк кръг от дейности по сигурността по общата граница. "По света има много пожари и нашата работа, като използваме дипломация и всички инструменти, с които разполагаме, е да се опитаме да потушим тези пожари и да се опитаме да защитим Великобритания от тези пожари", изтъква Дейвид Камерън.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: