Отидете към основна версия

3 327 46

САЩ и Великобритания започнаха нова вълна от удари срещу цели на хутите

  • сащ-
  • великобритания-
  • йемен-
  • хути-
  • нападения-
  • кораби-
  • изтребители

Нанесените от кораби и изтребители удари в събота вечер в Йемен следват американската въздушна атака срещу цели в Ирак и Сирия в петък

Снимка: БГНЕС

САЩ и Великобритания започнаха нова вълна от удари срещу 36 цели на хутите в Йемен, предаде Скай нюз.

Поредната вълна от нападения има за цел да обезсили още повече подкрепяните от Иран групировки, които атакуваха американските и международните интереси след войната между Израел и Хамас.

Нанесените от кораби и изтребители удари в събота вечер в Йемен следват американската въздушна атака срещу цели в Ирак и Сирия в петък.

Тази атака беше насочена срещу други подкрепяни от Техеран милиции и Иранската революционна гвардия в отговор на удара с дрон по Йордания, при който през миналия уикенд загинаха трима американски войници.

Американските удари по 10 цели на хутите включваха изтребители F/A-18 от самолетоносача USS Dwight D Eisenhower и американски военни кораби, които изстрелваха ракети "Томахоук" от Червено море, съобщиха американски служители.

Според официалните лица ракетите са изстреляни от разрушителите на американските военноморски сили USS Gravely и USS Carney.

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че самолети RAF Typhoon FGR4, подкрепяни от танкери Voyager, са се присъединили към силите на САЩ в "по-нататъшни целенасочени удари срещу обекти на хутите в Йемен".

Съботните удари отбелязаха третия път, когато САЩ и Великобритания проведоха голяма съвместна операция за нанасяне на удари по пускови установки за оръжия, радарни обекти и безпилотни самолети на хутите.

Вашингтон предупреди, че отговорът му след смъртта на войниците в базата "Тауър 22" в Йордания няма да се ограничи до една нощ, една цел или една група.

Но хутите почти ежедневно извършват ракетни и безпилотни нападения срещу търговски и военни кораби, преминаващи през Червено море и Аденския залив, и ясно показаха, че нямат намерение да намаляват мащабите на кампанията си.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви в изявление, че военната акция, подкрепена от Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия, "изпраща ясно послание на хутите, че те ще продължат да носят допълнителни последствия, ако не прекратят незаконните си нападения срещу международни морски и военни кораби".

Той допълни: "Няма да се поколебаем да защитим живота и свободното движение на търговските потоци по един от най-критичните водни пътища в света."

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс заяви, че този ход "не е ескалация", като добави, че: "Атаките на хутите срещу търговски и военни кораби в Червено море са незаконни и неприемливи и наш дълг е да защитим живота на невинни хора и да запазим свободата на корабоплаването".

"Ето защо Кралските военновъздушни сили се включиха в третата вълна от пропорционални и целенасочени удари срещу военни цели на хутите в Йемен", уточни той.

"Действахме заедно с нашите съюзници от САЩ, с подкрепата на много международни партньори, в условията на самозащита и в съответствие с международното право", добави той.

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че ударите са били насочени към обекти, свързани с хутите дълбоко заровени оръжейни складове, ракетни системи и пускови установки, системи за противовъздушна отбрана и радари.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.

Свързани новини