Отидете към основна версия

2 945 37

КНДР: Крехката съдба на марионетката Южна Корея може да бъде безвъзвратно пречупена

  • северна корея-
  • южна корея-
  • война

Изявления на южнокорейския министър на отбраната за края на режима на Ким вбеси Пхенян

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Враждебните изявления на министъра на отбраната на Република Корея Шин Уон-сик по отношение на КНДР могат да провокират сблъсъци на Корейския полуостров. Това се посочва в коментар на Централната телеграфна агенция на Северна Корея (ЦТАК).

"Веднага след като стана известно, че в близост до Корейския полуостров се намират едновременно три американски самолетоносача, човекът, изпълняващ функциите на марионетния министър на отбраната, смело и без колебание започна да изрича изключително опасни глупости, включително за "края на режима" и "ликвидирането на вражеското ръководство", се казва в статията. В нея се отбелязва, че различните и многобройни учения на Южна Корея повишават напрежението в региона.

"Дори и тригодишно дете разбира, че подобен остър език може да се превърне в открито обявяване на война, да стане катализатор на физически сблъсъци"", допълва ЦТАК. Корейската война от 1950-1953 г. завършва с примирие, без да бъде подписан мирен договор.

"Ние вече предупредихме, че техният "незабавен, силен отговор" може да се превърне в "незабавна смърт, насилствена смърт и край"", се казва в коментара. Авторите допълват, че ако "неуместните" коментари за КНДР и ученията продължат с рекордното досегашно темпо, "крехката съдба на марионетната Република Корея може да бъде безвъзвратно пречупена".

На 24 януари министърът на отбраната на Република Корея посети южнокорейско военновъздушно подразделение, в което се експлоатират 40 изтребителя F-35 с ниска наблюдаемост за "стратегически удари". Обръщайки се към южнокорейските пилоти, Шин Уон-сик заяви, че "ако режимът на Ким Чен-ун направи най-лошия избор и започне война", те, "бидейки невидима сила, защитаваща Република Корея", ще бъдат "в челните редици на операциите за ликвидиране на ръководството на врага и за довеждане до края на неговия режим". Същия ден КНДР изстреля няколко крилати ракети.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: