Отидете към основна версия

5 Февруари, 2024 13:21, обновена 5 Февруари, 2024 13:21 4 556 71

"Патова ситуация" в Украйна: Зеленски може да смени цялото военно ръководство

  • валерий залужни-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • зсу-
  • русия-
  • война-
  • киев-
  • серхий шаптала-
  • зеленски

Украинският президент призна, че ситуацията на фронта в момента е патова. По-късно от кабинета му казаха, че думите му са интерпретирани грешно.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски за първи път публично коментира темата за уволнението на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, предаде агенция УНИАН.

Президентът Зеленски може да смени не само главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, но и началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Серхий Шаптала. Както съобщава "Украинская правда" , позовавайки се на източници в президентския екип и във военните кръгове, текат консултации за смяна на началника на Генералния щаб. Focus.de пише, че Зеленски иска да смени ръководството на страната, докато самият той посети за пореден път войници на фронта.

"Това е кадрови въпрос... необходимо е рестартиране, ново начало. Имам предвид нещо сериозно, свързано не с един човек, а с посоката на ръководството на страната, “, каза Зеленски в интервю за Rai1. Зеленски отбеляза, че това предполага ротация на редица държавни ръководители, не само във военния сектор.

От доста време в мрежата се говори, че главнокомандващият на украинската армия може да бъде уволнен. В края на януари се появиха слухове, че мястото на Залужни може да бъде заето от началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирило Буданов.

През последните дни няколко западни медии, позовавайки се на източници в ръководството на страната, съобщиха, че Зеленски е взел решение да уволни Залужни, като се очаква да подпише указа до дни. Към днешна дата обаче Залужни продължава да е главнокомандващ ЗСУ. Смята се, че отношенията между двамата са се влошили през миналата година, когато Залужни каза в интервю за The Economist, че ситуацията на фронта е патова. Сега, пред Rai1, Зеленски призна абсолютно същото.

"Що се отнася до войната на фронта, това е патова ситуация, това е факт, защото имаше закъснения с техниката, а закъсненията означават грешки. Ние се борим срещу терористи, които имат една от най-големите армии в света", каза Зеленски. В същото време украинският президент посочи, че Русия е загубила много кораби.

Часове след интервюто прессекретарят на Зеленски - Серхий Никифоров, каза, че думите му за "патова ситуация" на фронта са интерпретирани грешно. Според Никифоров украинският президент е имал предвид, че само в определени точки на фронта се е стигнало до застой, но не може да се говори за такъв по целия фронт.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: