Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Февруари, 2024 07:12 3 347 81

Как американските бомби GLSDB ще помогнат на Украйна

  • украйна-
  • glsdb-
  • бомби-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • himars-
  • хаймарс-
  • ракети-
  • боеприпаси

Някои експерти смятат, че те могат да променят ситуацията в полза на Украйна

Как американските бомби GLSDB ще помогнат на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските бомби GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb“), което в превод означава "наземна бомба с малък диаметър", бяха предадени на украинските военни. А зам.-държавната секретарка на САЩ Виктория Нюланд, която посети Киев в края на януари, заяви, че Путин го очакват "приятни" изненади на бойното поле, както и че Украйна ще постигне много силен успех тази година". Какво представляват тези оръжия и как биха могли те да помогнат на Украйна?

Комбинация от бомба и двигател

GLSDB представляват съчетание от авиационна бомба с малък диаметър GBU-39 (SDB) и ракетен двигател от изведените от употреба реактивни снаряди М26. Те са били изведени от експлоатация в САЩ и европейските страни в рамките на отказа от касетъчни оръжия след приемането на съответната конвенция в Осло през 2008 година. Двигателите за тях обаче са останали в складовете.

Американският концерн "Boeing" и шведската компания "Saab" предложиха тези двигатели да бъдат използвани за усъвършенстване на авиационната бомба SDB, която е на въоръжение в армиите на редица страни, включително в САЩ и Норвегия. Тази бомба се изстрелва само от самолет и по време на полет разтваря крилете си, за да планира в автономен режим. Освен това тя е способна да променя посоката си на движение и да атакува цели, намиращи се дори зад самолета.

Последната версия на SDB е оборудвана с комбинирана система за насочване - инерционна навигационна система (използвана главно за преодоляване на зони, в които сателитните сигнали са заглушени) и GPS, както и радар с милиметров обхват, инфрачервени и лазерни сензори. Благодарение на лазерното насочване авиобомбата може да поразява движещи се цели, отбелязват от "Saab". Обхватът на полета на SDB, според Boeing, достига до 110 километра. Теглото на бойната глава е 93 килограма. Тя може да пробие железобетон с дебелина от почти метър.

По-евтини боеприпаси

Всички тези характеристики присъстват и в GLSDB, но комбинацията с реактивния двигател е увеличила радиуса на полета на боеприпаса до 150 километра. Освен това, както отбелязват от "Saab", GLSDB е способна да поразява цели с точност до 1 метър. За изстрелването на бомбата са подходящи пускови установки на реактивни системи за залпов огън - M270, HIMARS, Chunmoo. Украйна вече разполага с първите две. "Следователно Украйна няма нужда да обучава личния състав или да внася нови установки", казва пред ДВ Михайло Самус, украински експерт по международни програми в киевския Център за изследване на армията, конверсията и разоръжаването.

Той отбеляза още, че GLSDB е евтин боеприпас за западните реактивни системи за залпов огън. "В крайна сметка не е необходимо да се произвежда нищо, а само да се интегрират двете части - двигателят и бомбата - и да се усъвършенстват системите за насочване. Цената на GLSDB е около 40 000 долара. Двигателите са на склад. А АТАСМS струват стотици хиляди долари", подчертава Самус. От 2006 г. са произведени около 20 000 броя SDB, посочва се на уебсайта на "Saab".

Първата употреба на GLSDB в бойни условия

GLSDB е напълно нова разработка. "Boeing" и "Saab" проведоха първите изпитания на бомбата през 2015 година. Украйна ще бъде първата страна, използвала GLSDB в бойни условия. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) очакваха да получат GLSDB много по-рано. САЩ обявиха прехвърлянето на този тип прецизни боеприпаси с далечен обсег на действие още през февруари 2023 година. Планираше се те да пристигнат в Украйна до края на миналата година, но се наложи промяна на плановете.

"Доставката на тези бомби отне известно време. Това е въпрос не толкова на пари, но и на време, необходимо за създаване на мощности за производството на тези бомби. Освен това GLSDB е комбинация между две различни системи, а интеграцията им отнема време. И затова трябваше да се проведе тестване, което в крайна сметка се оказа успешно", обяснява за ДВ Брадли Бауман, старши директор в Центъра за военна и политическа сила към базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрациите.

"Предполагам, че украинците ще се интересуват от нанасяне на удари по командни и контролни пунктове, логистични центрове, за да затруднят командването и контролирането на военните части", казва още той. В същото време Бауман предполага, че бронетранспортьорите, танковете и останалата техника също ще представляват важни цели за новите боеприпаси.

Украинският военен експерт Петро Черник коментира, че Украйна се нуждае от хиляди GLSDB. "Само танковете по фронтовата линия, с които разполага Руската федерация, наброяват 2800 единици. Бронирани бойни машини - около 7000, артилерийски системи - около 7000 и стотици зенитно-ракетни комплекси", подчертава военният експерт.

Ползите от новото оръжие

Информацията за броя на GLSDB, предадени на Украйна, не се назовава публично. Според Петро Черник обаче засега ВСУ ще получи само няколко десетки бомби. "Това е малък брой, всичко до сто е достатъчно, но представлява малък брой. Например през ноември руснаците използваха около 1100 управляеми тежки бомби - ФАБ-500 и ФАБ-250", обобщава той.

Експертите обаче са единодушни, че GLSDB ще донесат много ползи по време на сражения, защото въпросните бомби имат двойно по-голяма далекобойност в сравнение с наземните средства за поразяване на цели, с които засега разполага Украйна. „С помощта на въпросното оръжие Украйна ще може да нанася масови удари по дълбокия тил на руската армия, а това може да измени ситуацията на фронта в полза на Украйна“, казва експертът Михайло Самус.

Автор: Александър Куницкий


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами НЕ

    89 15 Отговор
    Как как-ами никак...-най-много да ядосат повече руснаците и после пак укрите да опищят света....

    Коментиран от #10, #31

  • 2 Акула

    66 12 Отговор
    Никак Русия е Мощ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    63 15 Отговор
    Фащ е пред разпад и гражданска война

    Коментиран от #77

  • 5 ........

    61 10 Отговор
    Никак.Само ще страдат още невинни и кръвожадните ще подскачат от кеф в такт заедно с шаманката с боядисано с кръв лице в Давос.
  • 6 Укропат

    49 9 Отговор
    Планираме да се изтеглим към полската граница и от там да ги използваме новите бомби и литаците ф16 ,когато руснаците провеждат референдум в Киив!
  • 7 ХАХАХА

    65 11 Отговор
    Абе какво стана с предишната военна помощ ? Нали щом получиха абрамси, леопарди касетъчни бомби и други западни боклуци победата беше в кърпа вързана . ХАХАХА, е същото ще бъде и с ефките и с тези бомби. Резултат НУЛА !

    Коментиран от #9

  • 8 Миндил

    16 49 Отговор
    Време е Медведев да заплаши САЩ и Захарова да направи остър политически коментар. След като отрезнеят.

    Коментиран от #14

  • 9 От вчера

    58 13 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    Вчера първият Абрамс е дал фира на фронта-на Купянското направление.Абрамсите от петък са забелязани близо до фронта а в понеделник сутринта първият излязал на фронтовата линия фиряса...Та толкова с натовската мощ и сила...

    Коментиран от #29

  • 10 Дааа

    45 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ами НЕ":

    Колкото помогнаха и другите оръжия- никак!
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    42 5 Отговор
    ДОЙЧОВЦИТЕ ОТ ДОЙЧОВО ЗЕЛЕ СИ МЕЧТАЯТ
    ЗА ХХХ С МЕЧОК ... ЛГБТ СЪР :))

    Коментиран от #39

  • 12 ОЖЕСТОЧАВАНЕ НА ВОЙНАТА - ОТ ГСПОДАРЯ!!!

    33 5 Отговор
    АМИ НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА ДА СЕ РАЗГРЪЩА ОЩЕ ВОЙНАТА , ДА СЕ ОТСЛАБВА Р, А ЗА У-ЦИТЕ КОЙ ГИ ИМА ЗА ХОРА . ПОДПАЛИХА ВОЙНАТА С ТАКОВА НЕТЪРПЕНИЕ ОТ ТОЛКОВА ГОДИНИ ТОЧЕНЕ, ЧЕ СЕГА ДА СПРАТ , ДУМА ДА НЕ СТАВА . ВОЙНАТА ДА ПРОДЪЛЖАВА ДООООООО ПОСЛЕДНИЯ. ЛОРЪЖИЕ ИМА ,СЪБИРА СЕ ОТ ВСЯКЪДЕ , У-ЦИ ОЩЕ ИМА ,ТАКА ЧЕ НИКАКВО СПИРАНЕ.
  • 13 Някой

    36 7 Отговор
    Как? Ще накарат руснаците да действат малко по-твърдо и да ускорят смъртта на укрорайха.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Механик

    47 6 Отговор
    Как ще помогнат ли?
    Можете и сами да си отговорите, като прочетете статиите си от преди. Има статии с подобни заглавия:
    "Как ще помогнат байрактарите?" Вижте как помогнаха и после заменяйте "барактарите" с :
    джавелините, хаймарсите, стингърите, цезарите, гаубиците, патриотите, леопардите, абрамсите и пр.
    Всеки път, една и съща статия, ама с различно оръжие в заглавието- всеки път три дни ИХУУУ, а после тихУУУ.
  • 16 Някой

    26 3 Отговор
    Определено си си избрал много правилно името.
    А по написаното от теб личи,че нямаш собствено мнение, а само преписвал кошчетата от Посолството...
  • 17 Помислете

    35 9 Отговор
    Не дай боже да се смени хода на войната. Това е наи-опасният сценарий за БГ. Русия в краен случай може да използва магните импулс бомби срещу нас. Защото ние сме най-активните при подаряване на оръжие, гонене на руски дипломати, крадене на църкви . търсене под вола теле (руски шпиони) и рушененна паметници.
    Сега сме беззащитни и обезоржени и географски сме под ръка на Русия.

    Ама чл 5? Той е пожелателен и нкой няма да се загрижи да го задейства за някъква си България. Да не бъдем наивни, а по - умерени.
  • 18 1520

    33 5 Отговор
    За краварите това е пазар за оръжие . Капитализмът е алчен .
  • 19 морския

    31 6 Отговор
    нищо няма да изменят освен площта на гробищните паркове ! и с някоя и друга седмица капитулацията на нацистите.
  • 20 Хубав

    29 6 Отговор
    Тези бомби не могат ли да политат към САЩ, ами в Украйна. Там към центъра на сатанизма - белите им домове, пентагоните им ..... Защо светът не се обедини срещу тази империя на злото Сащ и веднъж за винаги да ги постави на мястото им. Те БРиКс ще им сипят да ядат....
  • 21 Така Така

    28 4 Отговор
    Още едно вундервафе от нацистите, но ще има съдбата на останалите. Бих служил в нато само и единствено, за да го предам на Русия и Китай
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Урюрвкос

    13 5 Отговор
    Следващата статия ще има заглавие
    Как американската бомба "Little boy"ще помогне на Украйна
  • 25 инфо

    19 3 Отговор
    Поредната нелепа и напълно безсмислена "публикация".
  • 26 БЕЙ хазаров!

    21 5 Отговор
    украинците са ПОЧТИ БЕЗ АВИАЦИЯ, А ИМ ТРЯБВА И ОБУЧЕНИЕ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА НОВИТЕ БОМБИ!
    ДАЛИ НЕ НАБЛИЖАВА ВРЕМЕТО КОГАТО ЩЕ ПРИВИКАТ РУСКИЯ ПОСЛАНИК В $ащ ЗА ОБЯСНЕНИЕ, ЗАЩО В украйна СА БИЛИ СВАЛЕНИ украински изтребители , пилотирани от ам€рикан$ки "хуманитарни $лужит€ли"?!

    Коментиран от #32, #47, #58

  • 27 атеш

    14 3 Отговор
    рекорд, руснаците избиха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди
  • 28 Иванушка 🇷🇺

    5 22 Отговор
    Ако братушките продължават да се туткат и лапат мухи на фронта, скоро ще видят и тактически ядрени бомби да падат по канчетата им. Пълна рузка некадърност и провал. Да си спомним и смехотворния Истамбулски договор който предвиждаше връщане на Крим и оставането на ЛДНР в границите на Украйна. Дай на некадърника пари и тояга и му гледай сеира. Колко възможности да пречупат ситуацията изпуснаха тия ненормалници не е истина. Добре че не сме с тях, просто си Не Стават за Нищо освен глупаво и комично да мрат за едното нищо 👎

    Коментиран от #30, #36, #42, #46

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 САЩисан вие на поляна

    16 4 Отговор

    До коментар #28 от "Иванушка 🇷🇺":

    Щом си се кръстил Иванушка, сигурно знаеш какво му прозвището...само дето си много, много по зле от него.Ако ти присадсадят изкуствен мозък ще бъдеш като богопомазан.
  • 31 Бай Митко

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ами НЕ":

    "Как американските бомби GLSDB ще помогнат на Украйна"
    Колкото им помогнаха абрамсите, леопардите, касетъчни бомби и другите "специални" западни образци оръжия. Все "побеждаваха" и все повече зеления клоун орева запада за помощ, сега и веднага. Така ще е до последния окраинцеф. Военната индустрия процъфтява!

    Коментиран от #45, #54

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Трябва да се даде всичко на ВСУ !!!

    7 18 Отговор
    За да прогонят наглите ушанки в тундрата и
    тайгата, където им е мястото !!!
    Това е най важното !!!
    Другото е без значение !!!
    АЗОВ София Център.

    Коментиран от #40

  • 34 Перо

    13 6 Отговор
    За режима на циониста Зеленски е валидна БГ поговорка: “Волът рие, то на гърба му пада”! Колкото повече оръжие се дава на ционисткия режим, толкова по-силни ще са ответните мерки и изтощаването едва ли ще засегне само Русия! Русия не е разходвала и 20% от финансовия ресурс от Запада за Украйна, а резултата е очеваден!
  • 35 На час по лъжичка!

    3 12 Отговор
    Запада да не се скъпи,а да даде необходимото
    оръжие на Украйна за да спре Zлото жуженце!
    Миглена Ангелова Ангелова от Тервел.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 стоян георгиев

    11 4 Отговор
    Пак поредната вундервафла,дето щяла да променя ситуацията.Муухахахаха!
  • 38 Кака

    13 2 Отговор
    Чакайте ги още малко руснаците и после вече нищо няма да ви помогне. Пак ще има храсталаците ни пречат
  • 39 Хи хи хи хи

    4 12 Отговор

    До коментар #11 от "САТЪРА НА ХАНА":

    МАЙ ЩЕ ЗАМИРИШЕ НА ОПЪРЛЕНА МЕЧА КОЗИНА И ПЕЧЕНО МЕЧЕШКО.

    Коментиран от #48, #56

  • 40 реру

    10 3 Отговор

    До коментар #33 от "Трябва да се даде всичко на ВСУ !!!":

    Бягай да носиш по здрави на Светльо от ултрасите,докато не са го изгризали напълно гризачите.
  • 41 Ха ха Хо хо

    9 5 Отговор

    До коментар #32 от "Ха ха":

    Щом казваш, че са "реЯктивни", то трябва да знаеш, че са с обратна тяга и пак ще има рев от зеленото клоунче пред кукловодите.

    Коментиран от #76

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Артилерия йок

    10 3 Отговор
    Мъчат се да компенсират за недостига на артилерия. За това бяха касетъчните бомби, опитите да се ползват дронове за вършене на артилерийската работа и прочие отчаяни мерки. Немат достатъчно артилерия.
  • 44 Ферхунде

    7 2 Отговор
    Гюле,Гюле, 00крайна ,мичка ви пайна,нямате вече фандък и за Уайнаа.
  • 45 Любопитния

    1 5 Отговор

    До коментар #31 от "Бай Митко":

    Защо се изказваш неподготвен?Какво ти разбира шамандурата от оръжия?

    Коментиран от #49, #51

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Георги Харизанов

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "БЕЙ хазаров!":

    Бей хазаров.
  • 48 Хи хи хе хе

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Хи хи хи хи":

    Блажени са надяващите се.
  • 49 Якоши ИБа

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "Любопитния":

    Нали си знаеш Любопитния,отвън на колене пред ключалката киризиш чудесата които се случват вътре с женската част от фамилията.Може да го полираш,докато си киризиш.
  • 50 Гост

    3 10 Отговор
    Много приказки за нищо от русофилските плюнчовци....ще влезнат в боя и ще четем за резултатите..а резултати ще има...гаранция...
  • 51 Бай Митко

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "Любопитния":

    При всички положение много повече от теб не до там "любопитния". По добре шамандура отколкото гюле като тебе на дъното в тинята! Честито! Ти поне войник бил ли си? Знаеш ли от коя страна се държи пушката?

    Коментиран от #55

  • 52 Мишел

    9 3 Отговор
    Руснаците от месец заглушават GPS в някои критични участъци на фронта и там западните високоточни оръжия напълно губят точност. Ще трябва да го направят по целия фронт.

    Коментиран от #68

  • 53 АМ ЧИ

    10 3 Отговор
    КАКТО И ДО СЕГА С ВСИЧКИТЕ ИМ ИШИРЕТИ
    НИКАК
    ВСЪЩНОСТ ПОВЕЧЕ МЪРТВИ
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Леонсио Парчето

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "Бай Митко":

    На Любопитния оръжието му се намира на педя под кръста и добре знае как да работи с него.

    Коментиран от #60

  • 56 КОТарАК

    10 4 Отговор

    До коментар #39 от "Хи хи хи хи":

    На последък основно се носи аромат на препечени френски петлета във всички райони на Харков.Чак слюнки ми потекоха,ооох котьооо.
  • 57 Гай Турий

    9 4 Отговор
    Ще ги свалят както предишните щорм-шадоу. Но това ще доведе до още по-тежки отговори на Москва. Може би до удари по върховите центрове за вземане на нечовешки решения от жидобандеровската клика в Киев. Дори да тактическо ЯО.

    Коментиран от #63

  • 58 Историк

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "БЕЙ хазаров!":

    Прав си но това не е новина.Кой мислиш ,че управлява Хаймарсите,Пейтриътите,Ирис Т и разни френски зенитни установки?"Ин структори" разбира се.За такива най доброто лечение е Калибриране и после по Ю Пи Ес транспорт до вкъщи.

    Коментиран от #72

  • 59 КОТарАК

    6 4 Отговор
    Хохохолите в момента имат остра нужда от съндъци,че почнаха направо с фадроми масово да ги зариват.Който не вярва ,има масово клипове на тубата.

    Коментиран от #67

  • 60 Бай Митко

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "Леонсио Парчето":

    Смях! Умря Сиг@нк@т@ дето го хвалеше. Хвали се сам, но какво ли ще кажат половинките му? А ти щом го възхваляваш явно си го опитвал това свръх оръжие.

    Коментиран от #61, #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Леонсио Парчето

    7 0 Отговор

    До коментар #60 от "Бай Митко":

    Бай Митко,грешно си ме разбрал.Ако трябва да бъда по точен,оръжието на Любопитния е откъм гърба
    на педя под кръста,точно между бузките.

    Коментиран от #73

  • 63 Тур Отзадий...

    4 8 Отговор

    До коментар #57 от "Гай Турий":

    Шадоу толкова поразии им направи на руснаците колкото не можеш да си представиш.Проблема е че са малко количество и ги пазят за генерали или за друго специално опушено месо....

    Коментиран от #66

  • 64 От ЮАР

    3 6 Отговор
    Време е за Керченския мост. Предполагам, малко преди изборите на Путин.

    Коментиран от #65

  • 65 Пала Марко

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "От ЮАР":

    Няма ли надарени црнци в Юар да ти поначешат крас тата,че чак тука пушеш.
  • 66 Механик

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "Тур Отзадий...":

    Много поразии им направи, та чак гледам как руснаците тичат към Москва. Уплащихте ги яко.
    п.п.
    Ми що нямат ракети за тия сторм-шедоу? Това е все едно да се хвалиш с празен пищов, понеже нямаш пари/възможности да си набавиш патрони.
    Най-много някой квартален бабаит да ти завре пищовчето на едно интимно местенце.

    Коментиран от #69

  • 67 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #59 от "КОТарАК":

    Какви ценности имате бе хора...днес плюеш украинците а утре руснаците..имате ли собствено мнение или рубли и долари да падат..другото е без значение...

    Коментиран от #70

  • 68 От ЮАР

    3 8 Отговор

    До коментар #52 от "Мишел":

    Руснаците може да заглушават джи-пи-ес-а, но малко са оръжията с такова насочване. Повечето са с инерциална система, както е посочено в статията. Предстоят рафинерии, мостове, Керченски мост, още корита на Руския Черноморски Флот, летища и пр. Много има да гърмят опорни точки в самата Русия, плюс в окупираните територии. Руската армия и без друго е с мизерна логистика и координация. Именно там ще се нанасят сериозни удари. Фронтът им ще колабира от само себе си. Понеже Русия е атакуващата сила, затова, дори при нормална логистика, загубите им са в пъти по-големи от тези на отбраняващите се, но без логистика, тия загуби ще бъдат огромни.

    Коментиран от #71, #74

  • 69 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #66 от "Механик":

    Ами за това питай САЩ и НАТО...защо не изпращат повече..но макар и малко..правят големи поразии...факт...
  • 70 КОТарАК

    2 3 Отговор

    До коментар #67 от "Гост":

    Нищо лично брато,просто бизнес.Трябва да се яде,а парите не миришат,а и котешката храна много поскъпна.
  • 71 Ад Мина

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "От ЮАР":

    Защо лъжете господине.По Ай Пи то ви проследих ,че сте и пишете от България.Ще се баннваме май.
  • 72 Така ли бе

    1 5 Отговор

    До коментар #58 от "Историк":

    Украинците да не са като тебе ,махленски летописецо,та да не могат да се справят.Тези установки са правени от хора за хора!
  • 73 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Леонсио Парчето":

    Извинявай много за проявеното недосещане от моя страна! Никога не се срамувам да кажа "ИЗВИНЯВАЙ"! Разбрах те! Хубав ден!!!
  • 74 Бай Митко

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "От ЮАР":

    "... инерционна система ..." Те и прашките са инерционна система. Накрая окрите и до тях ще опрат!
  • 75 Харон

    3 0 Отговор
    "нанасяне на удари по командни и контролни пунктове, логистични центрове," още от утре ако може. Бий фашистите където свариш...
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Пръц я

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲":

    Ми те САЩ отдавна се разпаднала. Ти не знаеш ли? Важното е, че Русия е единна, цъфти и скоро ще върже.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 МНОГО ЩЕ "ПОМОГНАТ"

    0 0 Отговор
    КАК АМЕРИКИТЕ БОМБИ ЩЕ ПОМОГНАТ ЗА ИЗТРЕБВАНИТО ОЩЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ УКРАИВЦИ.КАКТО ДО ДЕГА, ЦЕЛНА СЕ ПРЕДЛИДВА - ПОБЕДА НЕ, ИЗБИВАНЕ ДА ИМА.
Новини по държави: