Отидете към основна версия

1 815 37

Митинг пред руското посолство в Токио: Върнете ни островите!

  • япония-
  • русия-
  • курилски острови

Днес в японската столица ще се проведе общонационален митинг за връщане на северните територии

Протест в центъра на Токио, където се намира руското посолство предхожда днешния общонационален митинг за връщане на северните територии, както японците наричат влизащите в състава на русия южни Курилски острови, предаде ТАСС.

Граждани с автобуси и автомобили не могат да се приближат до самото посолство, тъй като пътищата, водещи към него, са блокирани от полицейски кордони, а подходите към дипломатическата мисия се охраняват от усилени части на японските служби за сигурност, включително специални полицейски части.

Традиционните искания "предайте островите", които от време на време се чуват и на руски език, понякога са придружени от обидни викове. На няколко пъти колони от крайно десни автомобили се приближават до полицейските бариери с искане да бъдат допуснати директно до руската дипломатическа мисия.

Няма съобщения за сблъсъци между протестиращи и полиция или други инциденти.

За втора поредна година някои автомобили са окичени с японски и украински знамена и лозунги, критикуващи и действията на Русия в Украйна.

Днес в Токио ще се проведе общонационален митинг за връщане на северните територии. На него да говори и японският министър-председател Фумио Кишида. Според решението на японското правителство "Общонационални митинги за връщане на северните територии" се провеждат ежегодно на 7 февруари в памет на първия руско-японски договор, подписан на този ден през 1855 г. На тези митинги традиционно присъстват министри от правителството, депутати от управляващата и опозиционната партия, както и бивши жители на южните Курили.

Москва и Токио водят преговори от средата на миналия век, за да изработят мирно споразумение за резултатите от Втората световна война. Основната пречка за това остават разногласията относно правата върху южната част на Курилските острови. След края на войната целият архипелаг е включен в състава на Съветския съюз, но Япония оспорва собствеността върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови. В същото време руското външно министерство многократно е подчертавало, че суверенитетът на Русия върху тези територии, който има съответната международноправна рамка, не подлежи на съмнение.

През март 2022 г. руското външно министерство заяви, че Москва прекратява преговорите с Токио за мирно споразумение поради налагането от страна на Япония на едностранни ограничения на Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Москва се оттегли и от диалога с Токио за установяване на съвместни икономически дейности на южните Курилски острови.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: