Отидете към основна версия

12 859 126

САЩ обвиниха Русия, че обстрелва Украйна с ракети на Пхенян

  • сащ-
  • русия-
  • оон

Съжалваме за жертвите в Лисичанск, но не сме в състояние да проверим информацията по случая, заяви Робърт Ууд

САЩ снощи обвиниха Русия, че е изстреляла най-малко девет севернокорейски ракети срещу Украйна, предаде Ройтерс.
"Към днешна дата Русия е изстреляла доставени от КНДР балистични ракети срещу Украйна поне девет пъти", заяви Робърт Ууд пред 15-членния Съвет за сигурност на ООН, използвайки официалното название на Северна Корея - Корейска народнодемократична република (КНДР).

"Русия и КНДР трябва да бъдат държани отговорни за своите действия, които подкопават дългогодишни задължения по линия на резолюции на Съвета за сигурност на ООН", добави той.

И Москва, и Пхенян отхвърлят обвиненията на САЩ, но миналата година обещаха да задълбочат военните си отношения, отбелязва Ройтерс. След началото на войната в Украйна Русия засили връзките си със Северна Корея и други враждебни на САЩ страни като например Иран. Тези отношения са източник на тревога за Запада.

Относно удара в Лисичанск, при който загинаха 28 човека, Ууд заяви, че САЩ не са в състояние да проверят информацията по случая чрез независими източници, обвинявайки липсата на независими медии, но изрази съжаление за всички цивилни жертви. "За да бъдем ясни, Русия е единственият агресор в тази война и единственият, който може да прекрати тази война днес", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 84 гласа.

Свързани новини