Отидете към основна версия

3 551 51

Украинският парламент прие ключов закон: предстои мобилизиране на повече хора в армията

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • законопроект-
  • върховна рада-
  • мобилизация

В Украйна от месеци текат усилени дискусии относно мобилизацията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Върховната рада на Украйна прие на първо четене законопроект №10449 за засилване на мобилизацията. „За“ гласуваха 243 депутати, а против бяха 12, предадоха украинските медии.

Предвижда се в 14-дневен срок до 21 февруари да се внесат промени в законопроекта, след което ще се проведе второ четене. Вероятно законопроектът ще бъде приет като цяло през последната седмица на февруари и подписан в началото на март. Съответно той ще влезе в сила през април.

В Украйна от месеци текат усилени дискусии относно мобилизацията. Армията поиска мобилизирането на още половин милион войници, докато според украинските медии тези искания не се харесват на Володимир Зеленски, защото са непопулярни политически.

На 30 януари бе одобрена нова версия на проектозакона за мобилизацията и изпратена във Върховната рада. Той предвижда редица промени, по-специално наказание за укриване. Правителството предлага и намаляване на наборната възраст от 27 на 25 години. Предстоят още дискусии преди второто четене на законопроекта. Все още няма яснота дали ще има наказателни мерки срещу украинците, които са годни за военна служба, но са зад граница в момента.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: