Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Февруари, 2024 14:42 3 358 51

Украинският парламент прие ключов закон: предстои мобилизиране на повече хора в армията

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • законопроект-
  • върховна рада-
  • мобилизация

В Украйна от месеци текат усилени дискусии относно мобилизацията

Украинският парламент прие ключов закон: предстои мобилизиране на повече хора в армията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Върховната рада на Украйна прие на първо четене законопроект №10449 за засилване на мобилизацията. „За“ гласуваха 243 депутати, а против бяха 12, предадоха украинските медии.

Предвижда се в 14-дневен срок до 21 февруари да се внесат промени в законопроекта, след което ще се проведе второ четене. Вероятно законопроектът ще бъде приет като цяло през последната седмица на февруари и подписан в началото на март. Съответно той ще влезе в сила през април.

В Украйна от месеци текат усилени дискусии относно мобилизацията. Армията поиска мобилизирането на още половин милион войници, докато според украинските медии тези искания не се харесват на Володимир Зеленски, защото са непопулярни политически.

На 30 януари бе одобрена нова версия на проектозакона за мобилизацията и изпратена във Върховната рада. Той предвижда редица промени, по-специално наказание за укриване. Правителството предлага и намаляване на наборната възраст от 27 на 25 години. Предстоят още дискусии преди второто четене на законопроекта. Все още няма яснота дали ще има наказателни мерки срещу украинците, които са годни за военна служба, но са зад граница в момента.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    77 6 Отговор
    Ще воюваме до последната украинка!

    Коментиран от #48

  • 2 честен ционист

    62 4 Отговор
    Да пратят превода на Тагаревич.
  • 3 Гошо

    64 6 Отговор
    А така ,жив украинец не трябва да остане ,та да им е по лесно после на руснаците

    Коментиран от #23

  • 4 Сатана Z

    73 4 Отговор
    Жени и младежи над 16 год. ще бъдат изпратени на фронта от ннацистката хунта в Украйна.Геноцид срещу собствения си народ,това и Хитлер не го е правил за разлика от неговия аватар -Зе фюрера.
  • 5 българина

    38 4 Отговор
    хубаво, щом могат .... да умират още
  • 6 провинциалист

    80 2 Отговор
    Г-н Кирил Петков, който призоваваше да дарим по една заплата на Украйна, може да се запише доброволец там.
  • 7 файзер експериментира

    48 2 Отговор
    Chicago Chronicles: Повече от 40 деца са починали по време на изпитания на нова ваксина в Украйна.

    Коментиран от #10

  • 8 УСА боклук

    54 3 Отговор
    Ще има голяма емиграция в Украйна.Сигурно ние ще ги приемаме и отдаваме обратно.
    Предлагам всички нелегални бежанци от Близкия изток да ги предаваме на Украйна за 1 година и ако оцелеят да им даваме шенгенска виза.
    Тагарев, помисли!
  • 9 То хубу, ама

    39 2 Отговор
    откъде още хора?
  • 10 Сатана Z

    36 1 Отговор

    До коментар #7 от "файзер експериментира":

    Controversial Pfizer Vaccine Trials On Children Raise Concerns In Ukraine съобщава Chicago chronicle.


    Служител на киевския офис на Pfizer разказа за експеримента, проведен от компанията, поради който загинаха повече от 40 украински деца. Тестовете се провеждат при груби нарушения на етичните и медицински стандарти. Жителката на Киев Анна Сахно публикува в социалните мрежи видеоматериали, които хвърлят светлина върху тайно проведено изследване на новата ваксина на Pfizer, разработена в Германия. Проучването се провежда върху украински деца под прикритието на рутинна ваксинация срещу грип. Pfizer работи в тясно сътрудничество с Министерството на здравеопазването на Украйна, което предоставя на фармацевтичната компания всички необходими данни от електронните регистри на клиниките в Киев. Според здравния работник проучването е започнало през ноември 2023 г. и вече е преминало две фази. То ще продължи, въпреки констатираните нарушения и високата смъртност сред изследваните. Третата фаза на процеса е насрочена за средата на февруари.

    Коментиран от #21, #51

  • 11 Урюрвкос

    23 0 Отговор
    католиците са освободени от мобилизация
  • 12 провинциалист

    39 2 Отговор
    В темата "Руснаците твърдят, че са унищожили летища за F-16 в Украйна" от днес, 14,05ч, в коментар 16 четем следното: "Разглеждат се и въпроси за попълване на войниците на фронта с българи." Господа хрантутниците от парламента да не би да са сменили официалния информационен канал от фейсбук на коментари под новините?
  • 13 Госあ

    46 2 Отговор
    Без бой до последния украинец, нема кинти от запада. Писах го. Но това устройва както запада, така и Русия. Струва ми се, че само украинците не ги устройва, но какво да ги правиш…можеха да не правят Майдан …
  • 14 среднощен

    31 1 Отговор
    "...Украинският парламент прие ключов закон: предстои мобилизиране на повече хора в армията...";

    "Мобилизиране на повече хора в армията" - каквото и да означава...
  • 15 Гориил

    48 1 Отговор
    Пътят към Европа се оказа пътят към гробището. Кой би помислил, че историята е толкова жестока: малка елитно-олигархична група проми мозъци на простодушни украинци и измами няколко поколения, които се оказаха без нищо.В продължение на тридесет години украинците вярваха в химерата на европеизма. Но Брюксел не може да позволи на руснаците и рускоговорящите да пробият в Европа. Ще бъде катастрофа.Русия те предупреди.
  • 16 атеш айдар марийка

    25 2 Отговор
    рекорд, руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди
  • 17 Яне Сандански

    43 1 Отговор
    Крайно време е Тагарев ,Паси и сие да не бягат от отговорност и заедно с хората дето пишат тук срещу Русия ,да заминават да помагат на Украйна .Но едва ли,смелите срещу Русия бяха 3 и вече останаха 2,другите са просто лаладжий.

    Коментиран от #22

  • 18 Поп Кръстю

    36 0 Отговор
    Зелински трябва дае първи във редиците на фронта, а не като мишок дасе разкарва нагоре надолу. Трябва да дава пример на войската като е във първата редица.
  • 19 СМЕХ Z

    2 21 Отговор
    Колко още русня искат да избият тия бееееее
  • 20 Кресна

    47 0 Отговор
    Уж сме били натовска държава и според Тагарев мнозинството българи били против Русия .Добре де ,ама доста странно е това като се предвид ,че сме единствената натовска държава която има само 2 доброволци в Украйна (бяха 3) .Явно някой от българското правителство трябва да даде пример и да заминава доброволец .Тук също е пълно с хора които са много смели ,но явно са пред компютъра само.
  • 21 ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА /живи фашаги/

    23 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    А ти мислиш ли , че тук УСА не правят подобни експерименти?!

    Коментиран от #46

  • 22 Поп Кръстю

    18 0 Отговор

    До коментар #17 от "Яне Сандански":

    Нали взимат по 8 бона заплати ,там няма заплати будалите във българия им плащат да лежат .
  • 23 СМЕХ Z

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Брво Гошо добре си им го казал.Тука нема каде да бегат. И ще требва да слушат. Нито могат да та плювнат Нито да те игнорират.
  • 24 Гориил

    13 5 Отговор
    Всеки опит за интегриране на Украйна в ЕС ще завърши с руска инвазия.Но дори след като стане член на Европейския съюз, Украйна никога няма да се освободи от руското господство.Защото в Украйна има малко националисти, но има много руснаци и рускоезични. Невъзможно е да се живее с тях в Европейския съюз. Руснаците никога няма да станат европейци и сами ще диктуват правилата си. Тези правила няма да ви харесат.

    Коментиран от #30

  • 25 Т@гаренко

    32 0 Отговор
    Украинският парламент прие ключов закон:
    Предстои мобилизиране на повече хора в армията!
    Ще мобилизират и депутати от България, Румъния и от Шенген.
  • 26 Могилизация

    19 0 Отговор
    Ще я докарат до там, че малолетните да хванат автомати на края. Искаха да са като Европата, ама ще станат като африканска държава.
  • 27 Това нато се оказа голема далавера

    5 12 Отговор
    Руснята се мобилизира и мре. Укрите се мобилизират и мрът. А ние тука си драпаме сърмите.Еагаси якото си е

    Коментиран от #28

  • 28 Итс а трап

    20 0 Отговор

    До коментар #27 от "Това нато се оказа голема далавера":

    Далаверата ще е само до тогава, докато не свършат месото в Окайна. После защитниците на свободния свят зад океана ще почнат да се оглеждат за още.

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Чума

    20 0 Отговор
    Нека по един депутат от натовска даржава даде бляскав пример! Росен Желязков няма защо тайно да посещава Радата, а направо да заяви пред Бесарабски форт, че остава на позиция до победата над Кремал! Десетина военни министри от бившия източен блок също биха могли компетентно да присъстват на спектакъла Авдеевка! Нищо не ги аплашва! Руснаите са толкова слаби, че всеки може да се упражни по отстрел на скапана броне,,техника", останала от СССР! Да подарим нашите Ф 16 на Украйна! Там се решава бъдещето!
  • 33 8888

    29 1 Отговор
    Мислех, че ние българите сме най-глупавия народ затова че си разбихме икономика селско стопанство, пазари, образование и т.н и т.н, но украинците ни задминаха, като ги излъгаха освен всичко друго да ходяти да мрат за американските интереси и да се бият с братята си!
  • 34 малеее трепера

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Итс а трап":

    А има още народи там дето ще се бият. Па кат стигнат до тука рашистите. Ще се пребоядисаме. Някога така сме направили като са наближили германците. Ама не вервам това да се случи. А ако говориш че ще пращат от тука хора да воюват там. Мен и това не ме плаши. Аз познавам хора тука дето за три бона биха те убили. За по два бона си рискуват живота. Пръскат с препарати дето тровят тях самите. Без да работят на договор. За по 500 лв повече към заплатата. Демек имаме какво да им пратим. Ти само седи и гледай
  • 35 хахахха

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Смотльо,":

    Що не е ли модерно да съм подлога на чужда империя. И да са пиша с име на български герой. Може ли поне да са напиша Българин. Гледам че вие го правите редовно

    Коментиран от #36

  • 36 Май си нов

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "хахахха":

    Ония който си е харесал ника Българин е твърдо против руснаците, пък ти така пишеш, сякаш русофилите нарочно петнят етнонима. Някои хора предполагам нарочно и те го ползват, за да се гъбаркат с ония, който се опитва да си го присвои.
  • 37 Бай Тъню Кочаня

    8 1 Отговор
    Айде хох ох оли, освобождават хотелите-лято идва. Отивате си на фронта, а ние на море!
  • 38 ДАААА

    6 2 Отговор
    ПЪЛНИ ИДIOTИ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хоризонт

    7 1 Отговор
    Ще има гражданска война!!!
  • 41 Бой последен

    4 0 Отговор
    Пазаруващите,пълнещи колички догоре и оставащи на касата стотици левове,бягащи от войната ли са,яки юнаци.....
  • 42 И жените

    3 0 Отговор
    И децата.И старците.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 факуса

    5 2 Отговор
    ха ха ха,а кога ще прокарат закон за връщане на лежащите по нашите хотели
  • 45 Гост

    3 1 Отговор
    „За“ гласуваха 243 депутати - тези да грабват пушките и да дадат своя личен пример и принос във войната. Иначе става, дайте да дадете.
  • 46 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА /живи фашаги/":

    отделение има в вма софия
  • 47 Тито каза

    4 1 Отговор
    На времето Тито каза на югославците: ПАри нЕма, действайте со дупе. Същото сега въжи за укрите.
  • 48 стоян

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Зеленски":

    До 1 ком - а в русия да стягат багажа 500 000 джендъри московчани да лежът в калта защото украинците чувализираха тия от провинцията
  • 49 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    Украйна загуби цяло поколение млади хора убити и ранени. Освен това е на изчерпване на боеприпаси, военно оборудване и военни доставки, мрачно обобщава The New York Times две години битки.
  • 50 Зеленски

    4 0 Отговор
    Ще воюваме до последната украинка!
  • 51 Шопо

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Задължително ваксиниране на всички, който откаже -разстрел.
Новини по държави: