Отидете към основна версия

7 Февруари, 2024 22:02, обновена 7 Февруари, 2024 22:02 1 372 24

Бенямин Нетаняху обеща: Военната операция в Газа ще продължи до пълна победа

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • хамас-
  • антъни блинкън-
  • палестина

Силният човек в Йерусалим прогнозира, че израелската офанзива ще продължи месеци, а не години и увери, че тя няма алтернатива

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес отхвърли предложенията на палестинското ислямистко движение "Хамас" за прекратяване на огъня и обеща военната операция на страната му в ивицата Газа срещу палестинското ислямистко движение да продължи до "пълна победа", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-рано групировката, която нападна Израел преди четири месеца, в отговор на което той започна своята офанзива в крайбрежната територия, представи план за 135-дневна пауза в бойните действия.

Нетаняху обаче отхвърли предложението на пресконференция след среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блникън, който е на петата си обиколка в Близкия изток след атаката на 7 октомври миналата година, в опит да издейства прекратяване на огъня.

"Ние сме на път да постигнем пълна победа", обяви израелският премиер. Нетаняху прогнозира, че израелската военна операция в Газа ще продължи месеци, а не години, и увери, че тя няма алтернатива.

"Денят след това е денят след "Хамас". Целият "Хамас", подчерта той.

Израелският министър-председател изключи каквото и да било споразумение, което оставя на "Хамас" пълен или частичен контрол над крайбрежната ивица. Израел е "единствената сила", способна да гарантира сигурност в дългосрочен план, изтъкна той.

Нетаняху също така призова Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци да бъде закрита във връзка с израелските твърдения, че нейни служители са замесени в нападението на 7 октомври.

Очаква се Блинкън да даде пресконференция по-късно днес.

Трябва да се намери решение за проблема на северната граница на Израел, където размяната на огън с подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" принуди десетки хиляди да напуснат домовете си, призова Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Израелският премиер отбеляза, че страната му не може да толерира да има близо 100 000 бежанци на собствената си територия. И враговете на Израел трябва да знаят, че ще трябва да се намери решение, било политическо или военно, предупреди той.

Представителят на "Хамас" Сами Абу Зухри каза днес, че изявлението на Нетаняху е демонстративно политическо перчене и показва намерението му да продължи конфликта. Нашето движение "е готово за всички варианти", допълни Зухри.

Високопоставеният представител на "Хамас" Осама Хамданс междувременно заяви на пресконференция, че делегация на палестинското ислямистко движение, водена от Халил ах Хая, ще замине утре за Кайро, за да продължи преговорите под егидата на Египет и Катар за прекратяване на огъня, предаде още Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.

Свързани новини