Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 10:35 946 3

Израел отговори с "не" на "Хамас", но все още е готов да преговаря

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина

Тел Авив е подчертал пред посредниците, че броят палестински затворници, който "Хамас" изисква да бъдат освободени за всеки израелски заложник като част от сделката, не е разумен

Израел отговори с "не" на "Хамас", но все още е готов да преговаря  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел е информирал египетските и катарските посредници късно в четвъртък, че макар да отхвърля повечето от исканията на "Хамас" в отговор на последното предложение за сделка за заложниците, той е готов да започне преговори въз основа на първоначалното предложение, направено преди две седмици, съобщава новинарският уебсайт Axios, цитирайки две неназовани израелски официални лица.

Според Axios, отговорът на Израел показва, че той не затваря вратата пред преговорите за нова сделка за заложниците, въпреки силния публичен упрек на израелския премиер Бенямин Нетаняху относно исканията на "Хамас" по-рано тази седмица.

Предложената рамка за преговори за трифазна сделка беше представена, след като министър-председателят на Катар се срещна с директора на ЦРУ Бил Бърнс и шефовете на шпионажа на Израел и Египет преди две седмици, напомня новинарската агенция.

Съгласно тази рамка първата фаза ще включва шестседмично прекратяване на огъня и освобождаване на определен брой палестински затворници в замяна на освобождаването от "Хамас" на 35 до 40 израелски заложници, включително жени, мъже на възраст над 60 години и такива със сериозни медицински проблеми, според информация от израелски и катарски представители.

Условията за следващите два етапа не бяха договорени, но втората фаза се очакваше да включва освобождаването от плен на израелски войници и цивилни мъже под 60-годишна възраст в Газа.

В отговора, който "Хамас" даде по-рано тези седмица на предложенията за споразумение, се изброяват няколко искания, включително Израел да освободи хиляди палестински затворници и да сложи край на войната в Газа, както и няколко други искания, които не са пряко свързани с Газа, като преговорите за статуквото в джамията Ал-Акса в Йерусалим.

В сряда израелският президент Нетаняху каза, че подчиняването на "измамните" искания на "Хамас" за прекратяване на огъня няма да доведе до освобождаването на заложниците, които все още са задържани в Газа, а вместо това до нова атака от страна на "Хамас".

В своя отговор на исканията на "Хамас", който беше одобрен от израелския военен кабинет в четвъртък вечерта, Израел даде ясно да се разбере на посредниците в преговорите, че няма да се съгласи с призива на "Хамас" Израел да изтегли силите си от "коридора" което разделя Ивицата Газа и позволява връщането на цивилни в Северна Газа по време на първата фаза на сделката, според израелски служител.

Израел обаче ще се съгласи да обсъди предислоциране на военните си сили извън големите населени центрове в Газа, каза израелският представител.

Израел също така е казал на посредниците, че отхвърля искането на "Хамас" да добави думата "постоянен" или "окончателен" към клаузата в предложението, която говори за започване на преговори по време на първата фаза на сделката за "възстановяване на спокойствието" в Газа.

Служителят, цитиран от Asios, каза, че основната причина за това е, че Израел не иска да се ангажира да не възобновява своите удари срещу Хамас след изпълнението на сделката. Израел също даде ясно да се разбере, че няма да обсъжда това, което Хамас посочи в отговора си като "вдигане на обсадата над Газа", каза още той.

Според същия източник, Израел е подчертал пред посредниците, че броят палестински затворници, който "Хамас" изисква да бъдат освободени за всеки израелски заложник като част от сделката, не е разумен.

Израел също така е заявил, че приложение, добавено от "Хамас" към отговора на военната групировка, което включва дълъг списък от искания, които не са пряко свързани с Газа или със заложниците, е неприемливо и неотносимо към преговорите.

Кабинетът на израелския министър-председател не отговори на искане за коментар от страна на Axios.

Междувременно делегация на "Хамас" проведе разговори в Кайро с висши служители на египетското разузнаване, за да обсъдят сделката за заложниците и да намерят начини за напредък, според изявления, направени от египетски служители и служители на групировката.

Израелски официални лица пък казаха, че Израел е отхвърлил поканата от Египет да изпрати екип за преговори в Кайро, заявявайки, че няма смисъл да се прави това в момента, като се има предвид отговорът на "Хамас" и големите различия между двете страни.

Израелските преговарящи обаче са в постоянни разговори с посредниците, за да се опитат да затворят пропуските и да достигнат до точка, която ще позволи провеждането на сериозни близки преговори в Кайро между Израел и "Хамас", посочи пред Axios неназован израелски представител.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маршал Жуков

    2 2 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС.
  • 2 Българка

    3 2 Отговор
    На 7-ми октомври 2023г., ХАМАС направи показно пред светът как се трепят жени и ДЕЦА. Как се изнасилват жени и отвличат хора. Някакви примати, седнал тоя или оня да плаче за тия убийци.
  • 3 Много ясно

    2 0 Отговор
    Ще каже не. За един заложник хамас искаха замяна за 1500 палестински затворници. Пълна наглост.