Отидете към основна версия

1 338 16

Съветът за сигурност на ООН заседава за ситуацията в Украйна

  • съвет за сигурност-
  • украйна-
  • оон

Денят съвпада с годишнина от подписването на Минските споразумения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес съветът за сигурност на ООН ще проведе заседание за ситуацията в Украйна. То бе поискано от руската страна, "за да напомни за 12 февруари - годишнината от подписването на Минските споразумения".

Първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски написа в канала си в Telegram, че "така ще напомним на нашите колеги какъв исторически шанс е мирно решение на вътрешноукраинската криза беше пропусната от киевския режим и неговите спонсори".

"Нека поговорим и за това как поради действията на западните членове на Съвета за сигурност Съветът не успя да изпълни една от най-важните си задачи - предотвратяването на кризи и конфликти“, написа още той.

На 12 февруари 2015 г. участниците в Контактната група за разрешаване на ситуацията в Донбас подписаха в Минск споразумението, предварително съгласувано с ръководителите на страните от Нормандската четворка(Русия, Германия, Франция и Украйна). Документът преди всичко предвиждаше всеобхватно прекратяване на огъня и изтегляне на тежките въоръжения, за да се създаде зона за сигурност в региона с ширина най-малко 50 км. Изпълнението на конституционната реформа и децентрализацията на властта в Украйна също бяха едни от основните разпоредби на документа.

Преговорите по изпълнението на споразуменията от Минск продължиха до началото на 2022 г., след което започна въоръженият конфликт между Русия и Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Свързани новини