Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Февруари, 2024 05:22 1 286 16

Съветът за сигурност на ООН заседава за ситуацията в Украйна

  • съвет за сигурност-
  • украйна-
  • оон

Денят съвпада с годишнина от подписването на Минските споразумения

Съветът за сигурност на ООН заседава за ситуацията в Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес съветът за сигурност на ООН ще проведе заседание за ситуацията в Украйна. То бе поискано от руската страна, "за да напомни за 12 февруари - годишнината от подписването на Минските споразумения".

Първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски написа в канала си в Telegram, че "така ще напомним на нашите колеги какъв исторически шанс е мирно решение на вътрешноукраинската криза беше пропусната от киевския режим и неговите спонсори".

Още новини от Украйна

"Нека поговорим и за това как поради действията на западните членове на Съвета за сигурност Съветът не успя да изпълни една от най-важните си задачи - предотвратяването на кризи и конфликти“, написа още той.

На 12 февруари 2015 г. участниците в Контактната група за разрешаване на ситуацията в Донбас подписаха в Минск споразумението, предварително съгласувано с ръководителите на страните от Нормандската четворка(Русия, Германия, Франция и Украйна). Документът преди всичко предвиждаше всеобхватно прекратяване на огъня и изтегляне на тежките въоръжения, за да се създаде зона за сигурност в региона с ширина най-малко 50 км. Изпълнението на конституционната реформа и децентрализацията на властта в Украйна също бяха едни от основните разпоредби на документа.

Преговорите по изпълнението на споразуменията от Минск продължиха до началото на 2022 г., след което започна въоръженият конфликт между Русия и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Артилерист

    28 2 Отговор
    Четат ли атлантиците или пак ще го извъртят, както дявола чете евангелието. ПОДПИСАНО Е МЕЖДУНАРОДНО СПОРАЗУМЕНИЕ! Тук не е указано, но в него ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ СА ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА ГАРАНТИ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО МУ! Но те не си мръднаха пръста и киевската хунта продължи да избива донбаските жители, защото отказаха да се нацизират. Нещо повече, танте Меркел в прав текст призна, че те ИЗОБЩО НЕ СА ИМАЛИ НАМЕРЕНИЕ да ги спазват, а да дадат време на Украйна да се подготви за война. Четете ли кога това споразумение е станало и след колко време "агресора Русия нападна Украйна, факт"-както на инат повтаряте. Или Русия трябваше да изчаква още десет години, докато укронацистите избият всички в Донбас, както сега американците изчакват израелците да избият всички палестинци. Просто нямам думи за такова черногледство...
  • 2 SDEЧЕВ

    21 1 Отговор
    Pacta servanda sunt. - Договорите трябва да се изпълняват. (Принцип в международното право.)
  • 3 И от това нищо не

    25 1 Отговор
    Става! Само си се събират, пият кафета и умничат. Не спряха войната в Югославия и тази страна се разпадна. По-скоро натото военно я разрушиха без мандат на ООН. Сащ си откраднаха една територия от Сърбия, Косово да си направят най-голямата военна база в Европа. Даже и днес още проблемите там не спират. "Миротворци " са големи, мани, мани... Мински договори ала бала? И си признаха, че са направили ала бала, с цел да прецакат Русия? Еми Путин е прав: "Няма с кого от тях да се преговаря!"
  • 4 В установения вече

    15 2 Отговор
    световен ред, важи правото на силния и опасния. Сащ за това са толкова успешни, "световен хегемон", налагат тяхната воля на цял свят, ограбват народите кога с военна принуда, кога със зелената тоалетна хартия, понеже имат силни оръжия и безсъвестно ги използват.
    От Русия никого до сега не ги беше страх, понеже тя има възможност "да бие", НО не го правеше. Те все се надяваха на "цивилизовани решения". Еми НЕ става. Тогава в такъв свят трябва да играеш по неговите правила, за да стане!
  • 5 Чешат

    11 0 Отговор
    си езиците , нищо друго ! Нищо продуктивно !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 тун няма нищо учудващо

    10 0 Отговор
    36-годишен украински войнйк почина 8 дни след мобилизацията

    В Тернопол на 1 февруари е мобилизиран мъж, роден през 1988 г., а на 9 февруари той вече е починал. Кметът Сергей Надал написа за смъртта му.

    В коментарите под некролога хората са шокирани, че Николай Ирзайкин е бил отведен в украинските въоръжени сили малко повече от седмица преди смъртта си. Те съобщават, че въпреки лошото си здраве Израйкин е бил принуден да тренира на полигона и настояват да се проверят условията, в които се обучават мобилизираните, сякаш тази проверка ще промени нещо в чудовищната месомелачка в Украйна.

    „На 9 февруари началникът на Тернополския ТСЦ получи съобщение от командването на войсковата част за смъртта на военнослужещия Николай Ирзайкин в резултат на остра белодробна сърдечна недостатъчност, за което беше уведомено семейството на военнослужещия“,. ТСЦ се оправда.
  • 9 В.В.П.

    10 0 Отговор
    Сащ принуди Зелю. Фашиста да наруши споразуменията ..Не се знае защо Зеления го е направил .приближи огневите позиции до 10 км и започна обстрел. .И така започна драмата на окропите ..

    Коментиран от #14, #16

  • 10 В.В.П.

    5 0 Отговор
    Ама тия Окропи ,мърдат ли още??.
  • 11 Киро П@рапета

    9 0 Отговор
    "Преговорите по изпълнението на споразуменията от Минск продължиха до началото на 2022 г., "

    А СЕГА ПРАВИЛНОТО ИЗПИСВАНЕ :

    Действията по неизпълнението на споразуменията от Минск продължиха до началото на 2022 г.,
  • 12 В.В.П.

    8 0 Отговор
    Даже е много търпелив Путин ..Киеф трябваше да бъде заравнен ,още 2022..после по реда на номерата .
  • 13 В.В.П.

    8 0 Отговор
    За всичко ще бъдат виновни Зелю Фашиста, ,Макрон лицемера и щолци пеераза..
  • 14 кюмюра от Драгалевци

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "В.В.П.":

    Отговора защо Зеления го е направил не може да се събере в едно изречение но да добавя нещо което в БГ не се знае . Американците преди да предложат на Зеления , предложика на друг артист (с псевдоним Верка Сердючка ) нещо като нашия Азис но той отказа и тогава предложиха на Зеления . Тоя шматарок има 3 зависимости - от САЩ , от парите им и от "белото".
  • 15 Ццц

    5 0 Отговор
    "Преговорите по изпълнението на споразуменията от Минск продължиха до началото на 2022 г., след което започна въоръженият конфликт между Русия и Украйна." Явно само Такър е останал
    журналист на земята, който да ни запознава с истината и да не извършва долни манипулации чрез работата си 🤣. В случая преговорите не продължиха 7 години, както внушава епилога на "автора". Постигнатите договорки бяха нарушавани многократно от кокаиновския режим, а Меркел призна, че и двете споразумения са били прах в очите на Русия и печелене на време за въоръжаване на Украйна. Какъвто и да е, Тъкар спазва основните журналистически закони - да ни представя неподправени фактите, каквито са. А "журналистите", които го оплюха, че не бил журналист чий закони спазват?
  • 16 Защо го принудиха?

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "В.В.П.":

    Това е отдавна разработен план в САЩ от хазара Бжежински, как да се премахне Русия. САЩ дадоха преди Майдана около 8 милиарда долара за зомбирането на укро- бройлерите, след това проведоха и Майдана, поставиха хазари на власт и тези веднага започнаха гражданската война. Още 2015-та г "тайното ЦРУ" , Джордж Фридман, унгарски хазар в САЩ, призна, че точно планът на Бжежински се провежда. Зельо беше избран, като хазарче (от своите) за тази цел. Няма как да не се подчини. Отделно те още пред юни 2022 г го направиха доларов милиардер. Няма как да НЕ слуша. Евро будалите дават пари, Олена Зеленска на едно влизане в Картие/САЩ дала над един милион долара за златни верижки, обици със сапфири и подобни. Хазарите обичат блестящите камъни и метали, както и гущерите....