Отидете към основна версия

1 410 18

Новият президент на Финландия: Трябва да се запази спокойствие относно реториката на Тръмп за НАТО

  • финландия-
  • спокойствие-
  • новоизбран президент-
  • реторика-
  • доналд тръмп-
  • нато

Тръмп, който е водещият кандидат на републиканците на президентските избори в САЩ през ноември, заяви миналата седмица, че не би искал да защитава членовете на НАТО от бъдещо нападение от страна на Русия, ако вноските на тези страни в НАТО изостават

Снимка: БГНЕС

Новоизбраният президент на Финландия Александър Стуб заяви в понеделник, че страната му трябва да запази спокойствие и да се съсредоточи върху членството си в НАТО въпреки неотдавнашните критични коментари на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по адрес на военния алианс, предаде Ройтерс.

Тръмп, който е водещият кандидат на републиканците на президентските избори в САЩ през ноември, заяви миналата седмица, че не би искал да защитава членовете на НАТО от бъдещо нападение от страна на Русия, ако вноските на тези страни в НАТО изостават.

"Предизборните кампании в САЩ са много различни от финландските избори и използваната реторика е доста по-силна... Мисля, че на този етап е най-добре да запазим спокойствие и да се съсредоточим върху изграждането на членството ни в НАТО", заяви Стуб на пресконференция.

Финландия, която спечели приемането си в НАТО през април миналата година в отговор на инвазията на съседна Русия в Украйна, харчи за отбрана повече от целта от 2% от брутния вътрешен продукт, договорена от държавите членки на НАТО, добави Стуб.

Кая Калас, министър-председател на съседния на Финландия съюзник в НАТО Естония, заяви в понеделник, че коментарите на Тръмп трябва да бъдат предупредителен сигнал за съюзниците да харчат повече за отбрана.

Стуб заяви, че иска да гарантира, че Финландия ще има решаваща роля в НАТО. "Искаме да бъдем в основата на вземането на решения, да седим около масите, където се вземат решенията", каза той.

С исторически завой в политиката си за сигурност след десетилетия на военно неприсъединяване Финландия миналата година стана 31-ият член на НАТО, търсейки по-добра защита срещу всяка руска заплаха.

Стуб, който ще встъпи в длъжност на 1 март, е проевропейски настроен и твърд поддръжник на Украйна, който е заел твърда позиция спрямо Русия, с която Финландия има дълга граница.

"Преди Русия да прекрати агресивната си война срещу Украйна, ще бъде много трудно да се поддържат отношения с нея", заяви Стуб, първият президент на бившата неутрална Финландия, чиито ключови задачи няма да включват поддържането на добри отношения с Русия.

В неделя дясноцентристкият бивш министър-председател и инвестиционен банкер победи с малко либералния подгласник Пекка Хаависто от Зелената партия с 51,6% от трите милиона гласа, подадени на изборите, сочат данните.

"Наистина съм щастлива, че Александър Стуб спечели, и му пожелавам да представлява Финландия по добър начин, да развива отношенията ни с други страни, с Европа, със САЩ и с НАТО", каза Сату Лапалайнен, 39-годишен консултант от Хелзинки.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: