Отидете към основна версия

1 771 48

Нидерландия: Коментарът на Тръмп за НАТО е това, което "Путин обича да чува"

  • нидерландия-
  • доналд тръмп-
  • путин-
  • сащ-
  • нато

Тръмп предположи, че Съединените щати може да не защитят съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, от потенциална руска инвазия

Снимкa: БГНЕС

Коментарът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон може да не защитава съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, е точно това, което руският президент Владимир Путин обича да чува, заяви в понеделник нидерландският министър на отбраната, предаде Ройтерс.

Тръмп предположи, че Съединените щати може да не защитят съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, от потенциална руска инвазия.

"Честно казано, мисля, че това е точно онова, което Путин обича да чува", заяви холандският министър на отбраната Кайса Олонгрен в понеделник пред Ройтерс.

"Нашата сила е в нашето единство. И ако не сме единни, това ни прави по-слаби. И ние знаем, че именно това търси Путин."

В член 5 от учредителния договор на НАТО е залегнал принципът на колективната отбрана - идеята, че нападението срещу един член се счита за нападение срещу всички.

"Той не за първи път казва нещо в този смисъл. Но в същото време това, разбира се, е обезпокоително", каза Олонгрен.
"...И мисля, че особено сега, когато има реални заплахи и за страните от НАТО, е много тревожно, че някой, който е толкова важен, казва тези неща."

Олонгрен също така отбеляза, че повечето съюзници от НАТО са близо до или са достигнали целевия бюджетен разход за отбрана от минимум 2% от брутния вътрешен продукт.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: