Отидете към основна версия

1 163 34

ЕС трябва да въведе санкции срещу Нетаняху и израелските министри, настояха цивилни палестинци

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • палестинци-
  • санкции-
  • министри-
  • цивилни-
  • жозеп борел-
  • европейски съюз

Искането е адресирано до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел от адвокат Сара Самьор

Снимкa: БГНЕС

Днес цивилни палестинци изразиха искане към Европейския съюз да наложи санкции срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху и четирима израелски министри поради престъпления и нарушения на правата на човека на Западния бряг. Информацията беше предадена от Франс прес и БТА, като се цитира френска адвокатска кантора, която представлява интересите на палестинците.

Искането е адресирано до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел от адвокат Сара Самьор от юридическата кантора "Дьомен", която представлява 21 палестинци, живеещи на различни места на Западния бряг.

В документа, адресиран до Борел, се иска ЕС да въведе санкции срещу Бенямин Нетаняху и срещу израелските министри Йоав Галант (на отбраната), Рон Дермер (на стратегическите въпроси), Итамар Бен Гвир (по въпросите на националната сигурност) и Бецалел Смотрич (на финансите) заради "участието им в престъпления и сериозни нарушения на човешките права".

"Подателите на искането са жертви на престъпления, включително на атаки, включващи насилие, произволни арести, изтезания, лошо отношение и принудително разселване", се казва още в текста.

Сред подателите на искането, които са поискали да останат анонимни по съображения за сигурност, фигурира жена, чиито двама синове са били убити в началото на месеца при израелска атака в бежански лагер на Западния бряг.

"Тези действия са част от дългогодишна политика на незаконна колонизация и институционализираната практика на систематични атаки срещу цивилно население на Западния бряг, като представляват престъпления срещу човечеството по смисъла на Римския статут", се казва в адресираното до Борел искане.

Западният бряг, който е окупиран от Израел през 1967 г., е разтърсван от насилие, откакто започна войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа. Израел предприе военната си операция в Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.

Свързани новини