Отидете към основна версия

2 018 18

Ръководителят на ЕБВР: Подкрепата на ЕС за Киев надхвърля плана Маршал

  • план маршал-
  • ебвр-
  • украйна

Грандиозен факт е, че 50% от бюджета на Украйна се финансира от външна подкрепа, заяви Одил Рено-Басо

Снимка: БГНЕС

Подкрепата на ЕС за Украйна надхвърля по мащаб средствата, отпуснати от САЩ на европейските страни по плана Маршал - американската програма за помощ на Европа след Втората световна война.

Това каза президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Одил Рено-Басо, цитирана от Politico.

Рено-Басо не предостави по-конкретни данни за размера на предоставената помощ. Въпреки това тя нарече "грандиозен факт", че 50% от бюджета на Украйна се финансира от външна подкрепа. Според президента на ЕБВР очакваното финансиране от ЕС за Киев през 2024 г. ще възлиза на €18 млрд. По този начин, отбеляза Рено-Басо, общността ще предостави на републиката средства, равни на почти една десета от прогнозния ѝ БВП (€186 млрд. ).

Според вестник Financial Times, ЕБВР е най-големият институционален кредитор на корпоративния сектор на Украйна; от избухването на конфликта през февруари 2022 г. , тя е отпуснала заеми на Киев за почти 3,7 милиарда евро. Повечето от тези средства са използвани за спешно финансиране в подкрепа на критичната инфраструктура на Украйна, включително енергийната мрежа.

По-рано управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че Украйна е в състояние да издържи липсата на външна финансова помощ за няколко месеца, но я очакват трудности, ако ЕС и САЩ не са в състояние да разрешат въпроса за икономическата подкрепа на Киев през това време. По-продължителното отсъствие на помощ от Запада би застрашило икономическото възстановяване на Украйна, подчерта Георгиева.

Планът Маршал е програма за подпомагане на Европа след Втората световна война, представена през 1947 г. от държавния секретар на САЩ Джордж Маршал. Първоначалната идея е била 17 европейски страни ще получат общо 20 милиарда долара за пет години за възстановяване на икономическата инфраструктура след войната. Според различни оценки на Европа в крайна сметка са били отпуснати $13-17 млрд. Според Бюрото по трудова статистика на САЩ покупателната способност на $1 през юни 1947 г., когато е предложен планът Маршал, е еквивалентна на $14 през януари 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.

Свързани новини