Отидете към основна версия

1 164 24

Федералното събрание на Русия ще гласува излизането на Москва от Парламентарната асамблея на ОССЕ

  • русия-
  • федерално събрание-
  • гласува-
  • излизане-
  • оссе

Очаква се оттеглянето да бъде одобрено

Снимка: БГНЕС

Федералното събрание на Русия ще гласува на 21 февруари за прекратяване на участието на Москва в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщава Ройтерс и БТА, цитирайки изявление на председателя на Държавната дума, Вячеслав Володин.

ОССЕ, сред чиито 57 членки са и Украйна, и САЩ, и Русия, е наследник на съществувалото по време на Студената война Съвещание за сигурност и сътрудничество в Европа. От началото на руската инвазия в Украйна преди почти две години действията на организацията до голяма степен са блокирани от постоянно използваното от Русия право на вето, което се полага на всяка страна членка.

"Време е да кажем "Довиждане" на Парламентарната асамблея на ОССЕ", казва Володин в изявление, публикувано на уебсайта на Държавната дума.

"Организацията е напълно лишена от независимост, тя е политизирана и играе по свирката на Вашингтон. Най-лошото в цялата ситуация обаче е, че освен всичко ние даваме пари, като сме едни от най-големите платци", добавя той.

Депутатите и от двете камари на руското Федерално събрание - Съветът на федерацията и Думата, ще гласуват едновременно за напускането на Русия от Парламентарната асамблея и за спирането на плащанията на Москва към ОССЕ, уточнява Вячеслав Володин.

Като се има предвид, че "Единна Русия" - управляващата партия на президента Владимир Путин - има смазващо мнозинство в парламента, се очаква оттеглянето да бъде одобрено, отбелязва Ройтерс.

В Държавната дума се обсъжда също възможността Русия да напусне и други международни организации, се казва в изявлението на долната камара на парламента, без да се споменават имена. Украйна и балтийските страни отказаха да вземат участие в годишната министерска среща на ОССЕ миналата година в столицата на Република Северна Македония - Скопие заради присъствието на руския външен министър Сергей Лавров там.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания