Отидете към основна версия

1 275 22

Израел обвини Република Южна Африка: Защитавате интересите на „Хамас“!

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • южна африка

По дело, заведено от Южна Африка, миналия месец Международният съд нареди на Израел да предприеме всички мерки в рамките на правомощията си и да не позволи на своите войски да извършват геноцид срещу палестинци в Газа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Последният иск на Република Южна Африка, внесен в Международния съд на ООН срещу възможна офанзива на Израел в южната част на ивицата Газа, е в услуга на „Хамас“ и е опит Израел да бъде възпрян да се защитава, заяви вчера израелското външно министерство, цитирано от Ройтерс, пише БТА.

Във вторник РЮА поиска от основния съдебен орган на Организацията на обединените нации да се произнесе дали планът на Израел да удължи своята офанзива в Газа в град Рафах изисква допълнителни спешни мерки за защита на правата на палестинците.

Еврейската държава заяви, че планира да разшири сухопътното си нападение в Рафах. Над един милион палестинци са потърсили убежище там от офанзивата, която опустоши голяма част от ивицата Газа откакто бойци на „Хамас“ нападнаха Израел на 7 октомври.

„Южна Африка продължава да представлява интересите на терористичната организация „Хамас“ и се опитва да лиши Израел от неговото основно право да защитава себе си и своите граждани“, каза говорителят на външното ведомство Лиор Хаят.

По дело, заведено от Южна Африка, миналия месец Международният съд нареди на Израел да предприеме всички мерки в рамките на правомощията си и да не позволи на своите войски да извършват геноцид срещу палестинци в Газа.

„Израел се ангажира да спазва международното право, включително улесняването на доставките на хуманитарна помощ и предотвратяване на нараняването на невинни, докато терористите от „Хамас“ го вършат като се крият зад цивилното население в ивицата Газа и държат 134 души за заложници“, изтъкна Хаят в „Екс“.

Израел отхвърли всички обвинения в геноцид във връзка с войната си срещу ислямистката въоръжена групировка „Хамас“, която се е заклела да унищожи Израел и поиска от съда да не допуска за разглеждане това дело, заявявайки, че искът е неоснователен.

Съдът все още не се е произнесъл по същината на заведеното от РЮА дело, а именно – дали в Газа е имало геноцид. Международният съд обаче признава правото на палестинците в Газа да бъдат защитени от актове на геноцид.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини