Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 09:41 1 182 22

Израел обвини Република Южна Африка: Защитавате интересите на „Хамас“!

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • южна африка

По дело, заведено от Южна Африка, миналия месец Международният съд нареди на Израел да предприеме всички мерки в рамките на правомощията си и да не позволи на своите войски да извършват геноцид срещу палестинци в Газа

Израел обвини Република Южна Африка: Защитавате интересите на „Хамас“! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Последният иск на Република Южна Африка, внесен в Международния съд на ООН срещу възможна офанзива на Израел в южната част на ивицата Газа, е в услуга на „Хамас“ и е опит Израел да бъде възпрян да се защитава, заяви вчера израелското външно министерство, цитирано от Ройтерс, пише БТА.

Във вторник РЮА поиска от основния съдебен орган на Организацията на обединените нации да се произнесе дали планът на Израел да удължи своята офанзива в Газа в град Рафах изисква допълнителни спешни мерки за защита на правата на палестинците.

Еврейската държава заяви, че планира да разшири сухопътното си нападение в Рафах. Над един милион палестинци са потърсили убежище там от офанзивата, която опустоши голяма част от ивицата Газа откакто бойци на „Хамас“ нападнаха Израел на 7 октомври.

„Южна Африка продължава да представлява интересите на терористичната организация „Хамас“ и се опитва да лиши Израел от неговото основно право да защитава себе си и своите граждани“, каза говорителят на външното ведомство Лиор Хаят.

По дело, заведено от Южна Африка, миналия месец Международният съд нареди на Израел да предприеме всички мерки в рамките на правомощията си и да не позволи на своите войски да извършват геноцид срещу палестинци в Газа.

„Израел се ангажира да спазва международното право, включително улесняването на доставките на хуманитарна помощ и предотвратяване на нараняването на невинни, докато терористите от „Хамас“ го вършат като се крият зад цивилното население в ивицата Газа и държат 134 души за заложници“, изтъкна Хаят в „Екс“.

Израел отхвърли всички обвинения в геноцид във връзка с войната си срещу ислямистката въоръжена групировка „Хамас“, която се е заклела да унищожи Израел и поиска от съда да не допуска за разглеждане това дело, заявявайки, че искът е неоснователен.

Съдът все още не се е произнесъл по същината на заведеното от РЮА дело, а именно – дали в Газа е имало геноцид. Международният съд обаче признава правото на палестинците в Газа да бъдат защитени от актове на геноцид.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    3 32 Отговор
    Ю.А са подлоги на Путлер нормално да защитават терористите
  • 2 Последния Софиянец

    19 4 Отговор
    Вместо Путин в Хага осъдиха Хазарите.
  • 3 Зико

    32 2 Отговор
    Парен каша духа. Знаят хората, какво е апартейд. Израел не може вечно да държи палестинците в концлагери.
  • 4 фен

    14 1 Отговор
    Ми то, вашите ги защитават само ФАЩ!
  • 5 😆😆😆

    17 1 Отговор
    Е и?🙄
    Евреите си мислят, че са най-значимите на планетата 😆😆😆
  • 6 Дивергент

    17 0 Отговор
    Резолюциите на ООН,които Израел не спазва още от създаването си са погазване на правото .
  • 7 Сипиро

    5 0 Отговор
    Честитп жидове ,Иран осврн,че разполага с хиперзвукови ракети ,вече официално е и ядрена държава..
  • 8 Мойсей

    8 1 Отговор
    Това раково образование на човечеството където и да се е намирало по време на своето чергарско съществуване е сеело вражда и разпри. Време е да се сложи край на ненавистническата и отмъстителна същност на юдейските принципи.
  • 9 Българин

    3 1 Отговор
    Озаптете бясното куче Нетаняху, че да могат останалите семитски народи да си се трепят помежду си както правят над 2000 години. Не знам колко промити мозъци са, та от тия религии дето са преписвали една от друга да се избиват с такъв фанатизъм както до ден днешен.
    А най-вредното е чувството за богоизбраност и непогрешимост. Евреите трябва да спрат да трепят жени и деца, дето дори няма къде да избягат, камо ли да се защитят и без бомби мрат от глад и болести.
    Самите богоизбрани бяха подложени на това и го използваха до краен предел. Ние ги спасихме от същата съдба, която те причиняват на палестинците. Нима сме сгрешили?

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българка

    1 3 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 12 Фелдмаршал Паулус

    3 3 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация вие държите затворен контролнопропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители.

    Коментиран от #21, #22

  • 13 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    3 5 Отговор
    Няма геноцит. Има реалност! На рожденният ден на палестинчето навършило 10 години, му се връчва АК-47 и прочита възванието, което трябва да научи найзуст, как да убива враговете си? КОЙ Е ВРАГЪТ ПИТАМ АЗ? Забележете врагът е израелската девойка, израелският юноша въобще израелеца. Те не са съседи, а врагове които трябва да бъдат убити. 7 октомври 2023г светът беше свидетел на жестоките ислямски убийства! Така не може да продължава! Как може да се разрешат нещата? Просто е. Египет си отваря границите за палестинските мигранти, както останалите богати арабски държави също се включват в процеса и прибират палестинците в своите държави. Няма друго положение.
  • 14 Иван

    1 3 Отговор
    А вие, гнусни са.танински евреи, защитавате интересите на Хунтата.

    Коментиран от #16

  • 15 Дипломат

    2 1 Отговор
    Сред дипломатическите среди е пусната информация, че Реджеб Ердоган е склонен да примеме палестинските бежанци в АНАДОЛА. Целта му била палестинците да бъдат буфер с кюрдите. Ще видим какво ще стане тези дни.
  • 16 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    На 7-ми октомври 2023г., ХАМАС направи показно пред светът как се трепят жени и ДЕЦА. Как се изнасилват жени и отвличат хора. Някакви примати, седнал тоя или оня да плаче за тия убийци

    Коментиран от #17

  • 17 Шеломoв-Пусин

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Спрете с ционистките постановки, мосад и шин бет,къде са дремали? Jews inside job!
  • 18 Лумпен

    2 1 Отговор
    Браво на ЮАР!
    Само там май управляващите имат топки !
    Остава и съдиите да са смели !
    Присъди за убийците на жени и деца !
    Нетаняху в затвора !
    Май избиха повече от Милошевич!
    Ама няма бомбардировки на НАТО!
    Спят всички защитници на демокрацията!
    Палестинците имат право само да мрат!
  • 19 Само аз ли си мисля,

    0 0 Отговор
    че " право да защитава себе си и своите граждани " се отнася само когато си на собствена територия? А когато си на чужда земя е по-правилно да се използува израза " нападение ".
  • 20 Генералисимус Сталин

    1 1 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа.Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 21 Коста

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фелдмаршал Паулус":

    значит Крим е руский
  • 22 Коста

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фелдмаршал Паулус":

    значит Крим е руский