Отидете към основна версия

2 712 64

Исторически момент: Гърция легализира еднополовите бракове

  • гейове-
  • гърция-
  • църква-
  • еднополовите бракове-
  • брак-
  • религия-
  • атина-
  • лгбт

Представители на църквата протестираха, но парламентът прие закона с голямо мнозинство

Снимка: БГНЕС/ EPA

Гръцкият парламент легализира еднополовите граждански бракове с голямо мнозинство. 176 от общо 300 депутати в Атина гласуваха "за" закона, предложен от управляващата партия на премиера Кириакос Мицотакис. По думите на министър-председателя този закон ще "сложи край на едно неравенство".

Исторически момент

В парламента имаше разпалени дискусии преди гласуването. Малките ултраконсервативни партии, както и някои членове на управляващата консервативна "Нова демокрация" твърдяха, че законът неглижира традициите в гръцкото общество и устоите на православното християнство.

"Това не е решение за социална промяна", каза Мицотакис преди вота."Тази промяна отдавна се е случила". Равният достъп до сключване на граждански брак значително ще подобри качеството на живот на "много от нашите съграждани, без - подчертавам, да засегне животите на други хора", каза още гръцкият премиер. "Хората, които преди са били "невидими" сега ще станат видими. А заедно с това и много деца най-сетне ще намерят своето място редом до останалите".

Гласуването беше приветствано от ЛГБТИ организациите в Гърция. "Това е исторически момент", заяви пред агенция "Ройтерс" Стела Белия, ръководител на организацията на еднополовите родители Rainbow Families. "Това е ден на радост."

Критики от църквата

Според новия закон хомосексуалните двойки, сключили брак, ще имат същите права и задължения, каквито имат хетеросексуалните двойки. Ще могат да осиновяват деца и двамата родители ще получават попечителство, дори ако детето е биологичен наследник само на единият. Въпреки това сурогатното майчинство за хомосексуални двойки остава забранено.

Вече имаше остри критики от Гръцката православна църква. Някои свещеници дори заплашиха, че депутатите трябва "добре да обмислят как ще решат да постъпят". Религиозни християни проведоха и протестен митинг в Атина. Мнозина издигнаха знамена, държаха кръстове, четоха молитви и пяха откъси от Библията на площад Синтагма в Атина. Главата на православната църква, архиепископ Йероним, заяви, че решението ще "развали социалното единство на родината".

"Никой не бива да се чувства като второкласен гражданин"

След приемането на закона Гърция става първата с преобладаващо православно християнско население, която разрешава сключването на граждански брак между лица от един и същи пол. Досега това е възможно в 36 страни по света, включително 16 държави от ЕС. "В Гърция никой не бива да се чувства като второкласен гражданин", каза Мицотакис.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: