Отидете към основна версия

3 204 54

Западът не иска сблъсък между Русия и НАТО в Украйна

  • олаф шолц-
  • германия-
  • нато-
  • украйна

Шолц призова другите страни да харчат повече за Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Западът не иска конфликт между Русия и НАТО, така че Алиансът няма да изпрати свои военни в Украйна. „Две неща според мен са от централно значение: първо, заплахата от Русия е реална, така че нашите способности за отбрана и възпиране трябва да бъдат и да останат надеждни“, каза германският канцлер Олаф Шолц, изказвайки се на Мюнхенската конференция по сигурността. „Както и преди, остава вярно: ние не искаме конфликт между Русия и НАТО, така че всички, които подкрепят Украйна, са единодушни от началото на войната, че ние няма да изпратим свои войници в Украйна“, каза канцлерът.

Той отбеляза, че Европа трябва да инвестира повече в своята сигурност, независимо кой ще стане следващият президент на САЩ. „Европейците трябва да бъдат значително по-загрижени за своята сигурност сега и в бъдеще“, каза той. Според Шолц трябва да се стремим към това и „няма значение кой ще бъде следващият президент на САЩ“.

Шолц призова другите страни да харчат повече за Украйна. Канцлерът припомни, че военната помощ за Украйна от Германия, вече предоставена или планирана досега, възлиза на почти 28 млрд. EUR.

"Аз, заедно с други европейски колеги, силно се застъпвам подобни решения да бъдат взети във всички европейски столици. Знам, че това не е лесно. Не е лесно и в Германия. Както и в други страни, тук се чуват критични гласове, въпроси задаваха въпроси дали трябва да харчим пари за други цели“, каза канцлерът.

"Да, парите, които харчим за нашата сигурност сега и ще харчим в бъдеще, не са достатъчни другаде", каза Шолц. "Усещаме го. Но също така искам да кажа, че без сигурност всичко останало е нищо."

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: