Отидете към основна версия

2 662 150

Лула да Силва сравни Израел с хитлеристка Германия

  • лула да силва-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • коментар

Натаняху: Бразилският президент прекрачи „червената линия“

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че сравнението на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва на Израел с хитлеристка Германия е преминало червената линия и каза, че бразилският посланик ще бъде призован в израелското външно министерство и ще получи остра протестна нота.

"Забележките на президента на Бразилия са срамни и сериозни. Говорим за омаловажаване на Холокоста и опит да се навреди на еврейския народ и правото на Израел на самозащита", се казва в изявление от офиса на Нетаняху. "Да се ​​сравнят действията на Израел с нацисткия Холокост и Хитлер означава да се прекрачи червена линия. Израел се бори, за да защити себе си и да осигури бъдещето си до пълна победа, като същевременно зачита международното право", добави израелският премиер. Нетаняху отбеляза, че той, заедно с външния министър Израел Кац, са решили „незабавно да извикат бразилския посланик в Израел за строго представителство“.

Кац съобщи в X, че е наредил бразилският посланик да бъде извикан във външното министерство на 19 февруари във връзка с изявления, направени от президента на страната. „Инструктирах служителите на външното министерство да се обадят на бразилския посланик утре (19 февруари), за да му обявят презентация“, написа министърът.

Президентът на Бразилия каза, че клането на цивилни в резултат на израелските бомбардировки над ивицата Газа може да се сравни по природа с престъпленията на Хитлер срещу евреите.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 52 гласа.

Свързани новини