Отидете към основна версия

6 910 32

Politico: Западът се опитва да предотврати разпадането на въоръжените сили на Украйна

  • сащ-
  • украйна-
  • помощ

Вашингтон няма план Б по отношение на по-нататъшната подкрепа за Украйна, смята Камала Харис

Снимка: Фейсбук

Планът на Вашингтон и неговите съюзници да подкрепят Киев сега е да предотвратят разпадането на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това се казва в материал, публикуван в неделя в американския вестник Politico.

„Планът сега, изложен в интервюта от осем американски законодатели и петима чуждестранни служители, е просто да се предпази украинската армия от разпадане. Мнозина избягват въпроса в какво ще се състои победата на Украйна и кога може да дойде“, се отбелязва в статията. Такива оценки са били представени от участниците в Мюнхенската конференция по сигурността. Този форум, както се подчертава в материала, се проведе във време, когато „увереността, че американският президент Джо Байдън може да предостави помощ на Украйна, е особено ниска“, а бившият американски лидер Доналд Тръмп „работи за подкопаване“ на усилия за предоставяне на допълнителна подкрепа на Киев.

„Съединените щати искат снимки, показващи радостни съюзници, които работят заедно“, каза представител на една от страните от НАТО пред журналистите на изданието. „Но без истинска подкрепа от Съединените щати, без тяхната лидерска роля, това ще бъде много трудно“, добави той.

Говорейки за опитите на администрацията на Вашингтон да осигури отпускането на допълнителен пакет военна помощ за Киев, председателят на специалната комисия по разузнаване на Сената на САЩ Марк Уорнър (демократ от Вирджиния) подчерта: „Аз не знам за друг начин да се осигурят на украинците краткосрочна перспектива за оръжия, боеприпаси и средствата, от които се нуждаят, освен от Съединените щати. Изданието посочва, че вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, говорейки на конференцията, подчертала, че Вашингтон няма план Б по отношение на по-нататъшната подкрепа за Украйна. Харис отбелязала, че администрацията ще продължи да оказва натиск върху законодателите да предоставят нова военна помощ на Киев.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.

Свързани новини