Отидете към основна версия

909 44

Украйна ще получи още 680 млн. долара от Швеция

  • украйна-
  • финансова помощ-
  • швеция-
  • оръжие

Пакетът включва артилерийски боеприпаси на стойност около 2 милиарда крони, както и противовъздушна артилерия и безоткатни пушки

Снимка: БГНЕС

Във вторник Министерството на отбраната на Швеция обяви, че страната ще предостави военна помощ на Украйна на стойност около 7,1 милиарда шведски крони (682 милиона долара), включваща трансфер на оборудване и средства за закупуване на оръжие, съобщиха Ройтерс и News.bg.

Това ще бъде 15-ият кръг от помощ на Швеция за Украйна и най-големият подобен пакет от скандинавската страна досега, като общата помощ от Стокхолм след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г. достига около 30 милиарда крони (2,9 млрд. долара).

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза министърът на отбраната Пал Йонсон на пресконференция.

Пакетът включва артилерийски боеприпаси на стойност около 2 милиарда крони, както и противовъздушна артилерия и безоткатни пушки, каза Швеция.

Помощта също така включва морски десантни и други плавателни съдове, както и подводни оръжия като мини и подводни дронове.

Като част от пакета Швеция също отделя пари за закупуване на материали чрез международни украински фондове и 1 милиард крони за закупуване на около 10 нови бойни бронирани машини, които ще бъдат готови за доставка на Украйна през 2026 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: