Отидете към основна версия

6 645 169

Ценен улов! Украинската армия свали още един руски разузнавателен самолет А-50

  • украйна-
  • русия-
  • азовско море-
  • а-50-
  • ил-76

На 14 януари Въоръжените сили на Украйна свалиха руски самолет за ранно предупреждение и управление А-50 и бомбардировач Ил-22 над Азовско море

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските въоръжени сили унищожиха днес руски самолет за наблюдение А-50, съобщи командирът на ВВС Микола Олешчук, цитиран от Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е втори случай за малко повече от месец, когато Украйна съобщава за свалянето на такъв самолет.

"А-50 с позивна "Баян" излетя за последен път!", написа Олешчук в "Телеграм".

Агенция "Интерфакс Украйна" цитира военни източници, според които А-50 е свален над руска територия, между градовете Ростов на Дон и Краснодар. Според нея операцията е била осъществена от ВВС и разузнавателното управление.

Руски осведомителни агенции цитират службите за спешна помощ в южната част на Краснодарския край, според които в блатата в Каневски район са били открити отломки от самолет, а пожарникарите са потушили пожар.

В съобщението не се споменава самолет А-50.

През януари украинските военни обявиха, че военновъздушните сили са свалили руски самолет за наблюдение "Бериев А-50" и въздушен команден пост Ил-22 над Азовско море.

А-50, който влиза на въоръжение в края на съветската епоха, е голям самолет за далечно радиолокационно проследяване, който може да сканира на разстояние от няколкостотин километра за вражески самолети, кораби и ракети.

Преди месец началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви пред в. "Файненшъл таймс", че по това време Русия е разполагала с осем А-50.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 91 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: