Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Февруари, 2024 10:46 1 786 39

Преглед на печата: Ситуацията в Украйна в началото на третата година от руската инвазия

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • донбас-
  • авдеевка-
  • крим

Нуждите на украинските сили обаче са толкова големи, че дори американската, европейската и украинската отбранителна индустрия взети заедно не могат да ги покрият

Преглед на печата: Ситуацията в Украйна в началото на третата година от руската инвазия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Навършването втората годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, която беше отбелязана с визита на лидерите на Г-7 в Киев и с пресконференция на украинското правителство, днес е централна тема в западния печат.

Президентът Володимир Зеленски за първи път посочи броя на загиналите украински военнослужещи по време на войната с Русия, като призна, че става въпрос за 31 000 души и каза, че тази година ще бъде решаваща за изхода на конфликта, пише в днешния си брой британският в. "Гардиън".

Зеленски оповести данните ден след навършването на втората годишнина от началото на руската инвазия, като подчерта, че вярва в победата на Украйна въпреки неотдавнашните военни неуспехи. Той призна, че има недостиг на западни оръжия, които са от решаващо значение в момент, в който армията му е изправена пред впечатляващо превъзходство от страна на противника, посочва "Гардиън". В края на миналата година украинските войски изчерпаха боеприпасите си и в един момент изстрелваха по един снаряд на всеки 12, изстреляни от руснаците, каза Зеленски. Сега съотношението е 1 към 7. "Те имат голямо превъзходство", призна той.

"Миналото лято американските власти оцениха загубите като много по-големи, като заявиха, че близо 70 000 украинци са били убити, а между 100 000 и 120 000 са били ранени. Според официални лица военните загуби на Русия са били около два пъти по-големи", припомня в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки че в момента Украйна е изправена пред недостиг на военнослужещи и боеприпаси, а руската армия неотдавна превзе Авдеевка, резултатите от независими социологически проучвания показват, че повечето украинци остават оптимистично настроени, допълва американският вестник. Над 60% от участниците в анкета на Киевския международен институт по социология се самоопределят като щастливи, въпреки че повечето от тях споделят, че са загубили доходи и страдат от проблеми с физическото и психическото си здраве. Същевременно около 90% от респондентите заявяват, че все още вярват в победата на Украйна, докато Западът продължава да предоставя помощ на страната им, посочва "Ню Йорк таймс".

"Само 10% от европейците вярват, че Украйна ще спечели, докато два пъти повече хора очакват победа на Русия", пише в днешния си брой испанският в. "Паис", като се позовава на резултатите от анкета на Европейския съвет за външна политика (ECRF), проведена в 12 държави.

"В момента войната се намира във фаза на застой. Според източници от НАТО Украйна е освободила 50% от териториите, в които са нахлули руските войски, и е успяла да неутрализира руския Черноморски флот, да запази дейността на пристанището си в Одеса и да неутрализира Кримския полуостров (анексиран от Русия през 2014 г.) като точка на нападение", отбелязва испанският вестник.

"Анализите на западните разузнавателни служби сочат, че през тази година Путин, който е на власт вече 25 години и следващия месец ще се яви на избори, за да остане на президентския пост до 2030 година, ще се опита да затвърди придобивките си. Той вече подготвя нова офанзива по източните и южните флангове на фронта. Освен това финализира нови дестабилизиращи дейности, които ще съвпаднат с европейските избори през юни... и с президентските избори в САЩ през ноември", предупреждава испанският вестник. Резултатите от изборите в ЕС и САЩ са от решаващо значение за Украйна, която е съществена тема в предизборните кампании на Запад.

"Русия... също така се стреми да дестабилизира Молдова и ще използва Калининградския ексклав и Северно море, за да сплашва своите съседи. Украйна е изправена пред още една година на мащабна война за оцеляване с изчерпани запаси от боеприпаси", прогнозира в. "Паис".

"Украйна навлиза в третата година на войната в несигурност – с нов пакет помощ от САЩ, блокиран от политически маневри, забавяне на ЕС при изпращането на обещаните боеприпаси, полски гранични блокади заради украински внос и изтощена армия, страдаща от недостиг на снаряди", пише изданието "Политико".

"Европа ще помогне колкото е необходимо. Ще има повече средства, боеприпаси, обучение за вашите войски и инвестиции в отбранителната индустрия. Ние сме тук, за да докажем още веднъж нашата ангажираност", заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на визитата си в Киев в събота. "Изглежда обаче, че за много украинци обещанията и думите за подкрепа вече не са достатъчни", коментира изданието.

"Ситуацията е толкова динамична, че в момента ангажиментът не се изразява в доставки", заяви вчера на пресконференция в Киев украинският министър на отбраната Рустем Умеров. "Петдесет процента от ангажиментите не се изпълняват навреме. Каквото и да е [поето] като ангажимент, което не се изпълнява навреме, означава, че губим хора и територии", подчерта той.

"Нуждите на украинските сили обаче са толкова големи, че дори американската, европейската и украинската отбранителна индустрия взети заедно не могат да ги покрият", заяви на същия брифинг украинският министър на стратегическите индустрии Олександър Камишин.

Въпреки че бюджетът и плановете за разходи на украинските власти разчитат на изключително важна чуждестранна помощ, нестабилните потоци от западна финансова подкрепа и оръжия, както и полските гранични блокади, целящи да ограничат украинската селскостопанска продукция и логистични услуги, внушават на украинците, че трябва да се научат да оцеляват сами, коментира "Политико".

"Трябва да си станем самодостатъчни", каза вчера вицепремиерът на Украйна Юлия Свириденко, цитирана от изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петимата дръти русофила

    5 35 Отговор
    на амбразурата ли са?

    Коментиран от #19, #23

  • 2 Хохо Бохо

    31 1 Отговор
    Още един патриот даде фира на фронта, до тук -3. Оказаха се доста лабави извън гъсто населени райони
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    34 2 Отговор
    Ситуацията е бомба. Ако може и нашата делегация да я удари бомба.
  • 5 Никос

    54 2 Отговор
    Ние сме големи смешници, много крещим срещу Русия, но ако руснаците нахлуят в България, първото нещо, което Денков и останалите ще направят, е да целунат ръка на Путин и всичко друго, за което се сетите.

    Коментиран от #15, #16, #27

  • 6 Юсуф Юзджан

    5 34 Отговор
    Рашистите са там, където бяха и в началото на започнатата от тях война.

    Коментиран от #11

  • 7 Ами станете

    27 4 Отговор
    "Трябва да си станем самодостатъчни", смях. Без финансовите инжекции от ЕС и САЩ всеки месец, крайнътъ няма с какво пенсиите да изплати на хората. Отделни Еугленски и прашеца сам не може си купи. Да не говорим, че Бидоня сам и гащите си не мож обу, ама това е друга тема

    Коментиран от #28, #38

  • 8 ужастттт

    21 2 Отговор
    "Шъ съ опитами"...
    Е, не!
    Това беше слово на водещия на културния блок по БНТ,
    в разтовор с колегите му от предаването преди неговото.
    Вече доста водещи не говорят правилен български език.
  • 9 А бе

    30 3 Отговор
    Кой ще се върже да ви чете измислиците, бе. Вийте на умРело!!!
    Русия напредва по всички направления. Кратко, точно и ясно. А вий си скимтете и ревете. Драго, ми е Драгично....като пищите.
    Точка!!!

    Коментиран от #31

  • 10 az #СВО

    30 2 Отговор
    "Нуждите на украинските сили обаче са толкова големи, че дори американската, европейската и украинската отбранителна индустрия взети заедно не могат да ги покрият."

    С такива "съюзници" врагове не ти трябват!
  • 11 Хахаха

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Юсуф Юзджан":

    А къде да са бе, смешник. Май за 2 год. нищо не си схванал.

    Коментиран от #24

  • 12 Уж 3 за дни

    3 22 Отговор
    А то вече станаха три ГОДИНИ ццЦ а си мислихме че раша е сила.

    СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!!
  • 13 лъжем до последно

    14 2 Отговор
    Жалки изпълнения
  • 14 НИЯ

    27 4 Отговор
    Всичко е толкова ясно,че се чудя защо Украйнците не подходят разумно,.Трябва да предприемат спешни мерки за да се спре смъртта на толкова млади хора.Безумие е да продължават да просят милост от Америка и ЕС.Държавите обедняват все повече,и хората не са склонни да лишават собствения си народ за сметка на Украйна.

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 май може би вероятно

    4 18 Отговор

    До коментар #5 от "Никос":

    Блатарите Ще нахлуят на куково лято в България ама мечтите са безплатни хахахах айде за начало Одеса Молдова и Румъния (НАТО)

    ПРИЯТНО ЧАКА НЕ 🇧🇬🇪🇺🇺🇸🍌
  • 17 Ами

    17 3 Отговор

    До коментар #14 от "НИЯ":

    От тях нищо не зависи. Те са в капан, притиснати до стената от "приятели и съюзници". Мърдане няма.
  • 18 ШИЯ

    3 18 Отговор

    До коментар #14 от "НИЯ":

    Пари има на практика неограничени 🤑

    То и за това не спират защото блатните окупираха крим пауза после 2022 нови окупации и сега ако има пауза е 100 про че пак подло ще атакуват в бъдеще разбира се до последно ще отричат.

    САМО БОЙ ЗА РАШИСТИТЕ ДО ПЪЛНО УНИЩОЖАВАНЕ на режима на путлер и компания
  • 19 Четирима са !

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Петимата дръти русофила":

    ОпикКkаният Артилериста още не се е включил.

    Коментиран от #22

  • 20 гАлоша Пловдив

    3 10 Отговор
    БУТАЙ РАШИСКИЯ ГАЛОШ
  • 21 Илиян

    14 2 Отговор
    "Нуждите на украинските сили обаче са толкова големи, че дори американската, европейската и украинската отбранителна индустрия взети заедно не могат да ги покрият"....
    Значи каца без дъно.....кога ли най накрая ще се усетим че е безмислено да се налива там...

    Коментиран от #35

  • 22 Оркистан

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Четирима са !":

    На пазар е за нови 10 20 сим карти че му ги блокираха старите
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Глей ся

    3 14 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    350 000 ошанки "схванаха" къде са.Схеанали са се като Тутанкамон.
    Не броим и още 50 хиляди денафицирани вагнери.

    Коментиран от #26

  • 25 Селянин

    11 3 Отговор
    Ето каква е ситуацията:

    Коментиран от #29

  • 26 ВагИнер

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Глей ся":

    Са миротворци повечето от които почиват в вечен МИР ☮️☠️😱
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 точно така е

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ами станете":

    С украйната е свършено, със зеления клоун и хунтата му също! Много скоро западната помощ съвсем ще секне щото разбраха че не могат да съборят Русия, а вече всеки ден руснаците завземат нови територии! Западналите се опитват да излъжат Русия с някви елементарни хватки ама няма кой да им се върже, толкова много пъти са лъгали че руснаците не им се хващат на евтините номера! Тъй като кравите и техните "съюзници" каталясаха и се измориха да "помагат" , а все пак искат да запазят някакво влияние в тази територия постепенно ще клекнат и ще се съгласят с руските условия, но с уговорката и за тях да има парче от баницата (част от украйна) и понеже зеления наркоман и близкото му обкръжение ще са пречка за подобна сделка просто ще бъдат ликвидирани (залагам на паднал самолет със зеления и други по-важни хора в него) като много е вероятно за това пак да бъде обвинена Русия! Но каквито и планове да правят няма да им се получи без одобрението на Путин.
  • 29 ма да

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Селянин":

    Русия не погребва бойци. Погребва гирургические останки.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Допълнение

    0 7 Отговор

    До коментар #9 от "А бе":

    То и вие рашистите виете на умряло ама на кой му дреме за вас , нямате етническа принадлежност нямате родина - просто рашисти.
  • 32 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Цензири тъпи....
  • 33 3.14К

    8 1 Отговор
    Такъв синтезиран набор от измишльотини е характерен за родната ни БТА, чийто шеф си е поставил като задача да посети всички държави членки на ООН. Какво искате да ни кажете с унищоженият най -голям товарен самолет на Украйна "Мрия", от собствената им артилерия?

    Коментиран от #39

  • 34 парасюк

    5 1 Отговор
    Аман от тая тъпа пропаганда! А укрите мрат като мухи

    Коментиран от #36

  • 35 Една фирма

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Илиян":

    като Тойота произвежда над 10 мил. автомобили годишно. В една кола има поне 1000кг стомана достатъчно за 20бр. по 50кг. 155мм снаряда. Кое се прави по-лесно - една кола РАВ4 или 20бр. 155мм снаряда? Нима в Тойота нямат леарни, стругове и фрези. Давам пример с японска фирма, но нима няма в ЕС такива фирми? ЕС отпусна сега и пари, какво чакат още?
  • 36 Според древните

    0 5 Отговор

    До коментар #34 от "парасюк":

    военни закони нападащия дава 2-3 пъти повече жертви от отбраняващият се.
  • 37 Правоверен Евроатлантик

    5 1 Отговор
    По случай две годишнината от началото на СВО Русия превзе селото със символично име "Победа".
    Мъка и тормоз за евроатлантиците...
  • 38 Грантаджиев соросоид

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ами станете":

    А, Зеленски има предостатъчно пари за бело до края на дните си. Дет се вика спастрил е парици за черни дни, само не е ясно дали ще ги доживее. Щот съдбата на куклите на конци като него не е весела. Ако има късмет ще свърши като Саакашвили, иначе Навални, Кадафи, Саддам, Осама - все отбелязани в "Миротворец"...
  • 39 Мрията е

    0 5 Отговор

    До коментар #33 от "3.14К":

    унищожена от руснаците, ако беше артилерия нямаше да има оцелели самолети в съседни хангари. Това бе самолет-символ и първа цел на руснаците. Погледни на снимката средата на самолета, това е от ръчно поставена бомба.
Новини по държави: