Отидете към основна версия

3 095 174

Г-7: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

  • украйна-
  • русия-
  • г-7

Лидерите на страните от организацията ще търсят начини, по които да накарат Русия "да плати за вредите, които е причинила"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните от Г-7 заявиха днес, че ще подкрепят Украйна толкова дълго време, колкото е необходимо и че ще търсят начини, по които могат да накарат Русия да плати за вредите, които е причинила с нахлуването си на украинска територия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лидерите от Г-7 проведоха видеоконферентен разговор с украинския президент Володимир Зеленски на втората годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна.

"Украйна навлиза в третата година на тази тежка война, правителството и народът на Украйна могат да разчитат на това, че подкрепата на Г-7 ще продължи толкова дълго време, колкото е необходимо", се казва в изявление на лидерите на страните от групата.

В съвместното си изявление лидерите от Г-7 назоваха поименно Иран и Китай като страни, които оказват логистична подкрепа на Русия във войната ѝ срещу Украйна, предаде Франс прес.

Лидерите призоваха Техеран да сложи край на помощта си за Москва.

"Призоваваме Иран да спре да подкрепя руската армия", се казва в съвместното изявление, в което се изразява и "тревога от трансферите в Русия от китайски компании (...) на компоненти за оръжия и оборудване, които да бъдат използвани във военното производство".

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес съюзниците си от Г-7 "навременно" да предоставят военна помощ на страната му, която навлиза в трета година на войната с Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 57 гласа.

Свързани новини