Отидете към основна версия

10 629 91

Русия ще анексира Беларус? Лукашенко отговори

  • беларус-
  • лукашенко-
  • александър лукашенко-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна

Според него Беларус и Русия са по-силни като независими държави

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че в неговата страна никой никога няма да подкрепи обединението с Русия. Така той коментира възможността за сливане на двете страни, като отбеляза, че като две независими държави Руската федерация и Беларус са по-силни.

Лукашенко се оплака, че някои от колегите му "не разбират, че трябва да има две суверенни независими държави". Според Лукашенко независимите държави са способни да „създадат уникално обединение, което ще бъде по-мощно от унитарното“.

"Който и да дойде след мен, тази позиция (за обединение с РФ) няма да бъде подкрепена. Две суверенни държави", каза Лукашенко. Беларус е най-близкият съюзник на режима на Владимир Путин, който през февруари 2022 година започна пълномащабна война срещу Украйна. Беларус не е изпращал свои войници срещу Украйна, но предостави територията си на руските войски за откриване на още един фронт.

Междувременно стана ясно, че Александър Лукашенко възнамерява да участва за седми път в президентските избори в Беларус през 2025 г. Това каза той пред репортери в избирателна секция в Минск, предаде Meduza. В същото време той отбеляза, че никъде по света няма такива „открити, честни, принципни избори, както в Беларус“.

По-рано днес беларуската опозиционна лидерка в изгнание Светлана Тихановска призова за бойкот на днешните избори за парламент и местни органи на властта в Беларус.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: