Отидете към основна версия

15 711 177

Украинците масово бягат след падането на Авдеевка, руската армия напредва

  • украйна-
  • авдеевка-
  • русия-
  • война-
  • бягство-
  • донецка област-
  • зсу-
  • краматорск

През февруари Русия превзе стратегическия град Авдеевка. Оттогава нашествениците напредват все повече.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Около град Авдеевка, който беше превзет от руснаците, украинците напускат домовете си и бягат, пише focus.de.

Мнозина са загубили надежда, че ще могат да останат в домовете си. На гарата в Краматорск войниците на път за фронта срещат цивилни, които бягат оттам. Откакто руската армия превзе Авдeевка в източната украинска Донецка област, страховете от по-нататъшно настъпление нарастват.

Едва наскоро стана известно как хората в селата около малкия град се готвят да напуснат фермите си. Но дори и в градовете в региона все повече хора напускат домовете си, се казва в репортаж на Би Би Си.

През февруари Русия превзе стратегическия град Авдеевка. Оттогава нашествениците са напреднали още на запад и са превзели няколко села. Украйна казва, че нейните сили се държат. Но руските войски сега атакуват в пет района по дължината на 1100-километровата фронтова линия.

Над 1,2 милиона души - или две трети от населението - са напуснали контролирания от Украйна регион Донецк след пълномащабното нахлуване на Русия преди две години. И именно тук, в източната част на Донецка област, защитниците на Украйна са подложени на най-голямо изпитание. Хората в градове като Покровск, Константиновка и Краматорск сега са изправени пред бързо приближаваща фронтова линия и дори окупация.

Валерий пък напуска дома си в град Торецк, след като два пъти за малко да бъде ударен от руснаците. Той иска да се евакуира с внука си Денис, защото руските войски са само на пет километра. „Вече изживях живота си, казва 67-годишният мъж. — Но трябва да спася малкия”. Той е работил в мина 20 години и затова не се страхуваше от нищо, но се притесняваше за момчето. Денис е на 14 години.

Хората са загубили надежда за контраофанзива. Гарата в Краматорск не само се превръща в последната спирка на войниците преди да отидат на фронта, но все повече се превръща в дестинация за цивилни, бягащи от градовете си.

Украйна се надява нейните източни земи един ден отново да бъдат безопасно място за живеене. В момента не е ясно към какво ще се върнат тези заминаващи пътници. Ако руските ѝ нашественици наберат повече инерция в Донецка област, въпросът къде ще спрат ще бъде все по-труден за отговор.

Украйна в момента изпитва критичен недостиг на оръжия и боеприпаси. На този фон американският президент Джо Байдън се обърна към своя предшественик Тръмп с обвинението, че не е подкрепил американските съюзници в чужбина и е възприел антидемократични идеи в САЩ. "Свободата и демокрацията са подложени на атака както у дома, така и в чужбина по едно и също време", каза Байдън, като призова Конгреса на САЩ да подкрепи усилията на Украйна да се защити от руското нахлуване. "Историята ни гледа", добави американският президент.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 126 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: