Отидете към основна версия

1 545 2

ЕС постигна временно споразумение на лимит за внос на селскостопанска продукция от Украйна

  • украйна-
  • европейски съюз-
  • временно споразумение-
  • лимит-
  • внос-
  • селскостопанска продукция

Европейската комисия предложи през януари да спре митата и квотите върху украинската селскостопанска продукция за още една година, ако вносът надвиши средните нива от 2022 и 2023 г.

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз постигна временно споразумение да предостави на украинските производители на храни безмитен достъп до европейските пазари до юни 2025 г., макар и с нови ограничения върху вноса на зърнени храни, предаде агенция Ройтерс.

Европейската комисия предложи през януари да спре митата и квотите върху украинската селскостопанска продукция за още една година, ако вносът надвиши средните нива от 2022 и 2023 г.

Въпреки това, след месеци на протести от страна на фермери срещу правилата на ЕС за околната среда и евтиния внос, законодателите на ЕС настояха за разширяване на списъка за извънредни ситуации с други земеделски продукти.

Преговарящите за Европейския парламент и белгийското председателство на ЕС се съгласиха в ранните часове на деня да добавят овес, царевица, едрозърнест и мед към списъка, като същевременно запазят лимита като средната стойност за вноса през 2022 г. и 2023 г. Преговарящите гарантираха, че Комисията ще действа в рамките на 14 дни, вместо първоначално предвидените 21 дни, ако бъдат достигнати праговите нива.

Също така ЕК пое ангажимент да наблюдава вноса на украинска пшеница и други зърнени култури и да предприеме действия, ако те нарушат пазарите на ЕС.

Съседите на Украйна в ЕС - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия ,се оплакват, че вносът на селскостопанска продукция от Украйна е разстроил техните производители и е довел до протести на фермерите и забрани за внос.

Киев твърди, че износът на селскостопански продукти не вреди на пазарите на ЕС, особено сега, когато около 95% от селскостопанския износ на Украйна минава през Черно море.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: