Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Март, 2024 10:54 1 433 2

ЕС постигна временно споразумение на лимит за внос на селскостопанска продукция от Украйна

  • украйна-
  • европейски съюз-
  • временно споразумение-
  • лимит-
  • внос-
  • селскостопанска продукция

Европейската комисия предложи през януари да спре митата и квотите върху украинската селскостопанска продукция за още една година, ако вносът надвиши средните нива от 2022 и 2023 г.

ЕС постигна временно споразумение на лимит за внос на селскостопанска продукция от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз постигна временно споразумение да предостави на украинските производители на храни безмитен достъп до европейските пазари до юни 2025 г., макар и с нови ограничения върху вноса на зърнени храни, предаде агенция Ройтерс.

Европейската комисия предложи през януари да спре митата и квотите върху украинската селскостопанска продукция за още една година, ако вносът надвиши средните нива от 2022 и 2023 г.

Въпреки това, след месеци на протести от страна на фермери срещу правилата на ЕС за околната среда и евтиния внос, законодателите на ЕС настояха за разширяване на списъка за извънредни ситуации с други земеделски продукти.

Преговарящите за Европейския парламент и белгийското председателство на ЕС се съгласиха в ранните часове на деня да добавят овес, царевица, едрозърнест и мед към списъка, като същевременно запазят лимита като средната стойност за вноса през 2022 г. и 2023 г. Преговарящите гарантираха, че Комисията ще действа в рамките на 14 дни, вместо първоначално предвидените 21 дни, ако бъдат достигнати праговите нива.

Също така ЕК пое ангажимент да наблюдава вноса на украинска пшеница и други зърнени култури и да предприеме действия, ако те нарушат пазарите на ЕС.

Съседите на Украйна в ЕС - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия ,се оплакват, че вносът на селскостопанска продукция от Украйна е разстроил техните производители и е довел до протести на фермерите и забрани за внос.

Киев твърди, че износът на селскостопански продукти не вреди на пазарите на ЕС, особено сега, когато около 95% от селскостопанския износ на Украйна минава през Черно море.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да се тъпчат

    2 0 Отговор
    евтината украинска царевица , зърно , овес, тук са с цена на български маркови стоки на капиталисти - печалбари . измама .
  • 2 Преговарящите от Съвета на ЕС

    0 0 Отговор
    и Европейския парламент постигнаха съгласие за възстановяване на митата на ЕС върху украинския износ на селскостопански продукти, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Новини по държави: