Отидете към основна версия

2 697 85

Ислямизмът в Русия: защо подценяват заплахата?

  • крокус сити хол-
  • путин-
  • ислям-
  • ислямизъм-
  • афганистан-
  • русия-
  • владимир путин-
  • тероризъм-
  • ислямска държава-
  • терористи-
  • мюсюлмани

Руските власти се опитват да обвинят Украйна за атентата в Москва. Но именно войната срещу Украйна води дотам, че други заплахи и техните причини остават на заден план.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Има определени индикации, че покрай войната срещу Украйна и репресиите срещу опозицията Путин и неговото обкръжение са спрели да обръщат достатъчно внимание на заплахата от ислямски тероризъм. Така например на 19-и март Путин отхвърли предупреждението от страна на САЩ за възможно нападение като извършеното в петък вечер в "Крокус сити хол"в Москва. Той обвини американското правителство в "опит за сплашване и дестабилизиране“ на руското население, отбелязва АРД.

При това неотдавна - в началото на март - специалните части на ФСБ избиха шестима мъже в Севернокавказката република Ингушетия, припомня германската обществено-правна медия. Тя пише, че сблъсъците в град Карабулак са продължили с часове. Както и - че по данни на руските власти убитите са били членове на "Ислямска държава", участвали в множество "терористични престъпления".

Мюсюлманските народи са ощетени

В Северен Кавказ, където голяма част от населението са мюсюлмани, през последните години никога не е било съвсем спокойно, а инвазията в Украйна допринесе за нови изблици на гняв, посочва АРД. В редица републики в Северен Кавказ се стигна до протести във връзка с мобилизацията за войната срещу Украйна. През септември 2022-а година протестиращите в Дагестан бяха разпръснати с насилие. Поводът: от този и други региони далеч от големите руски градове бяха мобилизирани непропорционално много хора, което даде отражение и върху големия брой жертви оттам.

Путин се опитва да успокои войниците и техните близки с парични помощи и действително икономическото положение за мнозина там се е подобрило, отбелязва още германската обществено-правна медия. Но наративът за Русия, която превъзхожда другите народи заради славянската си история и християнските си ценности, не е съвместим с наратива за Русия като многонационална държава. Така другите етноси се чувстват още повече като хора второ качество.

Радикализацията в Русия

Това важи в още по-голяма степен за гражданите на Южен Кавказ и Централна Азия, милиони от които работят в Русия срещу минимално заплащане, пише АРД. А бленуваният руски паспорт се превръща в капан, когато мъжете биват призовани в армията. Това стана причина за радикализацията на млади мъже от Таджикистан и други централноазиатски държави включително в метрополии като Москва. Така стана по-лесно те да бъдат вербувани за бойци в "Ислямска държава" и да бъдат изпратени в Сирия и Ирак например.

Германската обществено-правна медия подчертава, че изключително голям брой граждани на Таджикистан са се присъединили към "Ислямска държава" и подразделението ѝ Хорасан. АРД посочва, че раждаемостта в Таджикистан е висока, 52 процента от населението са под 25 години. Но родината не може да им предложи перспективи.

Врагът Русия

Към това се добавя дългата 1360 км граница с Афганистан. От изтеглянето на САЩ и техните съюзници през 2021-а година управляващите там талибани и други терористични организации в Таджикистан и извън страната се опитват да увеличат влиянието си - а Русия се възприема все повече като враг, включително във връзка с подкрепата, която оказва на диктатора Башар Асад в Сирия.

За да ограничи максимално заплахата от проникване на ислямски терористи в страната, руското ръководство инвестира значителни средства в Таджикистан. Дълго време на място имаше и силно руско военно присъствие. Но в хода на войната в Украйна и оттам бяха изтеглени части, информира АРД.

Сегашното твърдение на ФСБ, че вероятните извършители на атентата в Москва са таджики, свързани с Украйна, се натъква на масово недоверие, продължава германската обществено-правна медия. Тя отбелязва, че и това е последствие от политиката на Путин спрямо мюсюлманските малцинства.

Автор: Силвия Щьобер (ARD)

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания