Отидете към основна версия

2 931 26

Иран погреба своите офицери от Дамаск и отново заяви, че ще се отмъсти на Израел

  • иран-
  • дамаск-
  • израел-
  • офицери-
  • погреба-
  • сирия

Държавната телевизия показа демонстранти, носещи снимки на убитите и транспаранти с лозунги като "Смърт за Израел" и "Смърт за Америка"

Снимка: БГНЕС

Израел ще бъде наказан, повтори обещанието си Иран по време на погребението на седем офицери, които бяха убити при предполагаем израелски въздушен удар срещу сградата на иранското посолство в Сирия тази седмица, съобщават Ройтерс и News.bg.

Държавната телевизия показа демонстранти, носещи снимки на убитите и транспаранти с лозунги като "Смърт за Израел" и "Смърт за Америка".

Загиналите включват един от висшите войници на Иран, бригаден генерал Мохамад Реза Захеди, старши командир в Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който посети комплекса на иранското посолство в сирийската столица Дамаск в понеделник.

"Никакво действие на врага срещу свещената ислямска република няма да остане без отговор", каза генерал-майор Хосейн Салами, главнокомандващият на КСИР, пред събралите се в Техеран. "Нашите смели мъже ще накажат ционисткия режим.

Погребението съвпадна с ежегодния ден на Йерусалим, по време на който Иран организира големи спонсорирани от държавата пропалестински и антиизраелски митинги в цялата страна.

Лидерът на палестинската въоръжена групировка "Ислямски джихад" Зиад ал Нахала участва в митинга в Техеран, съобщиха иранските медии.

Иран обеща сурово отмъщение, повишавайки тревогата за потенциална ескалация на конфликта в региона. В отговор на това, израелските въоръжени сили да отмениха отпуските за всички бойни части в четвъртък, ден след като те казаха, че мобилизират повече войски и единици за противовъздушна отбрана.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в четвъртък, че страната му ще порази всеки "който планира да ни навреди".

В Техеран ковчезите на двама от убитите ирански офицери бяха изложени, докато хората пееха религиозни траурни песнопения и развяваха палестинското знаме. Всичките седем офицери се очаква да бъдат погребани по-късно в петък.

Митингите в Иран за Деня на Йерусалим се провеждат ежегодно в последния петък на мюсюлманския пост месец Рамазан в подкрепа на палестинците, които искат Източен Йерусалим като столица на бъдеща държава в територии, завзети от Израел във война от 1967 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини