Отидете към основна версия

25 941 35

Проведе се среща на китайските въоръжени сили с американски и руски представители на военноморските сили

  • среща-
  • въоръжени сили-
  • китай-
  • сащ-
  • русия-
  • военноморски сили

Миналата седмица министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря по телефона с китайския министър на отбраната Дун Цзюн

Снимка: Shutterstock

Висши представители на китайските въоръжени сили се срещнаха тази седмица с американски и руски представители на военноморските сили в град Циндао, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на китайското министерство на отбраната.

Говорителят Ву Цян каза на брифинг в Пекин, че китайският военноморски командир адмирал Ху Чжунмин и политическия комисар Юан Хуаюжъ са имали "задълбочен разговор, в който са обсъдили възгледите си" с началника на Тихоокеанския флот на САЩ адмирал Стивън Колър и командващият военноморските сили на Русия адмирал Александър Мойсеев.

"Военноморските сили на Китай са готови да работят с всички държави за по-нататъшно укрепване на комуникацията, доверието и за позитивна и конструктивна роля в изграждането на морска общност с общо бъдеще", заяви Ву.

Потвърждаването на срещата между Ху и Колър е поредният знак, че връзките между китайските и американските военни се нормализират след прекъсването на комуникацията след посещение през август 2022 г. на тогавашния председател на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван, отбелязва Ройтерс.

Ву не даде повече подробности за срещата на Ху с Колър.

Ху и Юан се срещнаха и с колеги от военноморските сили на Франция, Чили и Камбоджа по време на събитие, в което участваха и японски, индийски, британски и австралийски служители на фона на повишеното регионално напрежение.

Миналата седмица министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря по телефона с китайския министър на отбраната Дун Цзюн, като това бе първият такъв разговор от повече от година.

Служители от двете страни се срещнаха на Хаваите по-рано през месеца. Тогава разговорите бяха фокусирани върху това как двете армии могат да действат безопасно на фона на засиленото напрежение около Тайван и спорните територии в Южнокитайско море.

Ву заяви днес, че телефонният разговор между Остин и Цзюн „има положително значение за поддържането на цялостната стабилност на двустранните военни връзки“.

С увеличаването на военните разположения в Източна Азия военните служители на САЩ се стремят да поддържат открити линии за комуникация с китайските си колеги, за да подобрят разбирателството и да намалят рисковете.

В по-общ план Ву отново изрази загрижеността на Китай относно стратегическата дипломация на САЩ в региона.

„От известно време САЩ и Япония засилиха военното си сътрудничество, засилиха блоковата конфронтация и сформираха тесни кръгове, насочени срещу други, използвайки безпочвената „китайска заплаха“ като оправдание“, каза Ву.

„Това само ще позволи на международната общност да види ясно естеството на американско-японския съюз и заговора им за подкопаване на регионалния мир и стабилност“, изтъкна той.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания